Književnost koja je uticala na stvaralaštvo Kurta Kobejna: Jednu knjigu je uvek nosio sa sobom

22.12.2021

09:01

0

Privlačili su ga i pisci i pesnici Bit generacije, čija su se dela često bavila otpadnicima od društva, onih koji žive na margini

Književnost koja je uticala na stvaralaštvo Kurta Kobejna: Jednu knjigu je uvek nosio sa sobom
Kurt Kobejn - Copyright Profimedia

U jednom od poslednjih intervjua ikone grandža, Kurta Kobejna, pre njegove tragične smrti 1994. godine, postavljeno mu je pitanje koje knjige su ga inspirisale u životu i bile inspiracija za pisanje pesama.

Kobejn je govorio o dubokom poštovanju koje gaji prema knjizi „Parfem: hronologija jednog zločina“ Patrika Ziskinda, istorijskom horor romanu o parfemdžijskom šegrtu koji ima natprirodno istančan njuh koji ga otuđuje od ostatka sveta.

Profimedia
 

Ova knjiga biće verni Kobejnov pratilac na turnejama i direktna inspiracija za pesmu „Scentless Apprentice“ sa albuma In Utero iz 1993. godine.

Kobejna su takođe privlačili i pisci i pesnici Bit generacije, čija su se dela - nalik „Parfemu“ - često bavila otpadnicima od društva, onih koji žive na margini.

Sa Vilijamom S. Barouzom, koga je smatrao ličnim herojem, Kobejn je sarađivao na kompoziciji The „Priest“ They Called Him (Zvali su ga „Sveštenik“), recitaciji sa disonantnom muzičkom podlogom.

Profimedia
 

Nalik Dejvidu Bouviju, Kobejn je primenjivao Barouzovu tehniku kolažnog kombinovanja isečaka postojećeg teksta, koja mu je pomagala u pisanju stihova.

Neke od omiljenih Kobejnovih knjiga bile su: „Pakao“ Dantea Aligijerija, Šekspirov „Hamlet“, „Goli ručak“ Vilijama S. Barouza i „Darma lutalice“ Džeka Keruaka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike