Kult „Nirvane“ pretočen u reči: Knjiga o Kurtu Kobejnu u svim domaćim knjižarama

03.03.2021

06:20 >> 09:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Poštovaoci lika i dela tragično preminulog umetnika, koji je izvršio samoubistvo 1994. godine, na samom vrhuncu slave, podsetiće se uspona i padova jednog o

Kult „Nirvane“ pretočen u reči: Knjiga o Kurtu Kobejnu u svim domaćim knjižarama
Copyright Profimedia

Knjiga “Serving the Servant: Kobejn, legenda koja živi” Denija Goldberga o čuvenom rokeru Kurtu Kobejnu, frontmenu kultne grupe “Nirvana” od juče se nalazi u svim knjižarama, u izdanju beogradske kuće Vulkan.

Pisac Goldberg bio je Kobejnov menadžer i veoma blizak prijatelj koji je sve vreme bio uz njega, a kroz svoje književno delo upoznaće čitalačku publiku na jedinstven način sa životom i karijerom slavnog muzičara.

Ljubitelji “Nirvane”, kao i poštovaoci lika i dela tragično preminulog umetnika, koji je izvršio samoubistvo 1994. godine, na samom vrhuncu slave, podsetiće se uspona i padova jednog od najvećih bendova svih vremena, čiji je frontmen obeležio muzičku industriju i modernu kulturu čitave planete.

Profimedia

Privatni život, kao i poslovni uspesi, vanserijski talenat, specifičan način rada i izvanredna posvećenost muzici, intrigiraju fanove širom sveta ali i svrstavaju Kobejna među neprolazne umetnike čija zaostavština nastavlja da živi.

Sam naslov ove biografije “Serving the Servant” predstavlja omaž pesmi koju je Kobejn napisao za album “In Utero”, 1993. godine.

Što se dublje zadire u suštinu dela o “grandž” rok muzičaru, koji očigledno nije do kraja izdržao toliki teret slave i trijumfa, otkriva se sve više o njegovoj genijalnosti i ambicijama. Ipak, izražena je i Kobejnova prenaglašena saosećajnost, preosetljivost, koja ga je neminovno vodila do teških misli.

On je među retkima u istoriji rokenrola koji su istovremeno komunicirali na više kulturoloških jezika, uključujući energiju hard roka, integritet panka, zaraznu prepoznatljivost hitova i inspirativnu privlačnost društvene osvešćenosti.

Promo / Vulkan

Delo “Kobejn, legenda koja živi ” otkriće kako se talentovani umetnik borio da uspostavi balans između ličnih ambicija i integriteta. Iz prvog reda posmatrao je nezapamćen i vanserijski uspeh svog albuma “Nevermind” (1991), koji je od „Nirvane“ napravio najuspešniji rok bend na svetu, a reči pank i grandž uzdigao na nivo opšte kulture.

Takođe, knjiga nije mogla da izostavi upoznavanje Kobejna sa genijalnom, ali nepredvidljivom pevačicom Kortni Lav, kojom se i oženio, i kako je ta veza kritičarima postala dežurni krivac za sve. Muzičarka je dalje gradila karijeru kao lider svog alternativnog benda “Hole”, dok je davno bila deo postave “Faith No More” (1982). Poznata je i kao filmska glumica, od zapaženijih naslova pamte se ostvarenja pokojnog kultnog reditelja Miloša Formana – “Narod protiv Larija Flinta” i “Čovek na mesecu”.

Profimedia

U knjizi je opisano i rođenje njihove ćerke Franses Bin Kobejn, i konačno, tu je i javna borba sa zavisnošću, okončana nažalost tragičnom smrću, koja je zauvek promenila tok istorije rokenrola.

– Nisam mogla da je ispustim iz ruku. Svaki ljubitelj muzike želeće ovu knjigu, a svaki obožavalac Nirvane mora da je ima – izjavila je poznata američka rok muzičarka Džoan Džet, nakon čitanja novog dela o Kurtu Kobejnu.

Pročitajte još

Knjiga je značajan podsetnik na jedinstvenu karijeru i vanserijskog umetnika, posle kojeg ipak ostaju sve te legendarne pesme.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike