„Niko se odavde neće izvući živ“: Nova uznemirujuća i tragična priča o Morisonu

22.10.2021

08:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Svako poglavlje je nalik priči ispričanoj uz logorsku vatru i ne upoznaje nas samo sa škakljivim detaljima već i sa atmosferom, prisutnim ličnostima, emocijama, opasnostima i trijumfima koji su pratili Morisona i Dorse tokom njihovog meteorskog uspona u panteon rok muzike

„Niko se odavde neće izvući živ“: Nova uznemirujuća i tragična priča o Morisonu
Copyright Džim Morison/Profimedia

Pred čitaocima je složeni lik Džima Morisona, briljantnog, harizmatičnog pevača, filozofa, pesnika, delinkventa, opsednutog tragača koji je odbacivao svaki autoritet. Lik koji je iz nezasite radoznalosti istraživao granice stvarnosti.

Ova sveobuhvatna biografija Morisona i grupe Dors, sa petnaest dosad neobjavljenih fotografija, novim epilogom i pogovorom Majkla Meklura, nastajala je sedam godina.

Napisali su je poznati rok biograf Džeri Hopkins i Deni Šugerman, poverenik i pomoćnik Dorsa – ljudi koji imaju veliku empatiju i blisko iskustvo sa Morisonom, zbog čega su uspeli da nam maestralno prenesu ovu veliku modernu tragediju.

Promo/Laguna
 

Džeri Hopkins, novinar koji je više puta intervjuisao Džima Morisona za časopis Roling stoun, i Deni Šugermen, koji je počeo da radi za Dorse sa samo 12 godina, oslanjaju se na znanje iz prve ruke kako bi temeljno istraženoj biografiji jedne od najfascinantnijih i u isti mah najnepredvidljivijih zvezda klasičnog roka dali poseban ton.

Svako poglavlje je nalik priči ispričanoj uz logorsku vatru i ne upoznaje nas samo sa škakljivim detaljima već i sa atmosferom, prisutnim ličnostima, emocijama, opasnostima i trijumfima koji su pratili Morisona i Dorse tokom njihovog meteorskog uspona u panteon rok muzike.

Džim Morison/Profimedia
 

Ima tu i epskih scena opijanja i gomile žena i Morisonovih sukoba sa zakonom, ali i promišljenih osvrta na njegovu vešto prikrivanu ljudsku stranu, strahove i nesigurnosti koje mu je donela slava i njegovu želju da promeni sliku javnosti o sebi i bude ozbiljno shvaćen kao pesnik.

„Niko se odavde neće izvući živ“ Džerija Hopkinsa i Denija Šugermena, u prevodu Dejana Cukića, u prodaji je od 22. oktobra u svi Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike