Pre 20 godina prikazan prvi deo čuvene trilogije: Šon Koneri odbio ulogu zbog čudnog razloga

19.12.2021

15:00

0

Na današnji dan 2001. premijerno je prikazan prvi deo ekranizacije "Gospodara prstenova" u režiji Pitera Džeksona

Pre 20 godina prikazan prvi deo čuvene trilogije: Šon Koneri odbio ulogu zbog čudnog razloga
Copyright Gospodar prstenova / Profimedia

Njegova trilogija upisana je u anale svetske kinematografije kao jedna od najuspešnijih filmskih adaptacija, ali i među najbolje filmove uopšte.  

U čast velike godišnjice, predstavljamo vam nekoliko interesantnih činjenica o ovim legendarnim filmovima.

1. Glumac koji je igrao Gimlija u stvarnom životu je najviši član družine

Patuljak Gimli je prema Tolkinovim knjigama, visok između 120 i 150 centimetara, dok je glumac Džon Ris Dejvis koji ga je igrao u Džeksonovom ostvarenju visok 185 centimetara.

Ukratko, viši je od svih devet glumaca koji su igrali ostale članove družine.

2. Froda i Gandalfa trebalo je da igraju drugi glumci

Teško je zamisliti nekoga kao Froda, a da to nije Ilajdža Vud. Ipak, manje je poznato da je u trci za tu ulogu jedan od favorita bio Džejk Džilenhol.  

Takođe, u pregovorima za Gandalfa bio je Šon Koneri koji je priliku odbio, jer "nije razumeo Tolkina", a nedavno je i Vigo Mortensen govorio o tome ko je trebalo da se nađe u ulozi Aragorna.

3. Družina velikog srca

Da je ekipa okupljena oko ovog ostvarenja zaista posebna, govori i anegdota sa snimanja, gde su scene na konjima često morali da izvode umešni dubleri.

Nažalost, takva vrsta stručnjaka obično je mnogo manje plaćena od glumaca koje predstavljaju, pa je Vigo Mortensen odlučio da barem delimično ispravi tu nepravdu.

Naime, on je dublerki koja je menjala Liv Tajler u ulozi Aruene kupio konja za kog se vezala tokom snimanja.

Gospodar prstenova / Profimedia
 

4. Nešto "strašnije" od orkova

Zvuk je za film podjednako važan kao i vizuelni efekti, a tehnički tim koji je radio na "Gospodaru prstenova" imao je zahtevan zadatak da pronađe "glas" mnogim bićima iz Tolkinove mašte koje je "oživeo" reditelj Džekson.

Tako su vrisci orkova iz rudnika Morije zapravo oglašavanje - lisičastih oposuma.

5. Kristofer Li upoznao je Tolkina

Iako su svi članovi ekipe zavoleli Tolkina i njegova dela, jedan od njih imao je čast i da upozna legendarnog pisca.

Reč je o glumcu Kristoferu Liju, koji je glumio zlog čarobnjaka Sarumana, a prema pisanju US Weekly navodno je čak i dobio blagoslov pisca da glumi Gandalfa, ukoliko bi se ikada snimio film o "Gospodaru prstenova".

6. Oči vilenjaka

U vreme kada je sniman "Gospodar prstenova" nije postojao tako veliki izbor raznobojnih sočiva za oči. Nažalost, ona koja je nosio Orlando Blum grebala su mu rožnjaču, pa je glumac često morao da ih skida.

Zato se u filmu s vremena na vreme vide Orlandove oči, a tek ponekad njegove "vilenjačke".
Interesantno je da je produkcija toliko vodila računa o tome da film odgovara Tolkinovom svetu, da su glumci koji su igrali različite vrste vilenjaka nosili različite boje sočiva.

Tako je Kejt Blančet kao Galadrijela imala svetloplave oči, a Liv Tajler kao Aruena iz Rivendela tamnoplave.

Gospodar prstenova/Profimedia
 

7. Aragornova modrica

Prednost snimanja u prelepom Novom Zelandu je između ostalog i to da glumci mogu da uživaju u kroćenju talasa. Mnogi od članova ekipe zaljubili su se u surfovanje tokom snimanja "Gospodara prstenova", a jedan od njih bio je i Mortensen.  

Jednom prilikom je udario glavom u surf dasku i dobio toliku modricu, da šminkeri nisu uspevali da je pokriju. Zato je u scenama u rudnicima Morije snimana samo jedna strana njegovog lica.

8. Vigo je nezaustavljiv

U delu "Dve kule" kada Aragorn šutne šlem jednog od orkova preko bojnog polja, vrisak koji tada ispusti je stvaran.

Glumac je tada polomio dva prsta na nozi, ali je ostao u ulozi i izdržao u toj sceni do kraja. Slično se dogodilo i tokom snimanja "Družine prstena". Okrnjio je zub dok je snimao Aragornovu tuču sa Sarumanovim orkom Lurcom.

Kako je ispričao u jednom od specijala, predlagao je timu da odlomljeni deo jednostavno zalepi superlepkom, ali su ga srećom, odveli stomatologu.

9. Vizuelni trikovi

Za neke "specijalne efekte" u "Gospodaru prstenova" nije odgovorna CGI tehnologija, nego vrlo jednostavni vizuelni trikovi.   

Kako bi hobiti izgledali manje od ostalih članova družine, stajali su uvek malo dalje od kamere, dok su bliže bili oni viši.

Profimedia
 

10. Tetovaža za kraj

Mekelen, Ilajdža Vud, Mortensen, Šon Ostin, Šon Bin, Bili Bojd, Dominik Monagan i Orlando Blum uradili su istu tetovažu na samom kraju snimanja.
Svi su istetovirali "devet" na vilenjačnom jeziku, zbog devet članova Družine prstena. Jedini koji je tu priliku odbio, bio je Gimli, odnosno Ris Dejvis, umesto kog je tetovažu napravio njegov dubler. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike