Novo iznenađenje za obožavaoce „Gospodara prstenova“: Tolkinovo neobjavljeno remek-delo

21.04.2021

15:20 >> 13:48

0

Autor: Dejan Ćirić

U ovom posebnom izdanju naći će se preko trideset autorovih ilustracija koje do sada nikada nisu objavljene u okviru trilogije

Novo iznenađenje za obožavaoce „Gospodara prstenova“: Tolkinovo neobjavljeno remek-delo
Copyright Gospodar prstenova/Profimedia

Prema najavama izdvačke kuće Harper Kolins, tokom oktobra bi trebalo da bude objavljeno novo izdanje knjige „Gospodar prstenova“ na engleskom jeziku u kome će po prvi put, nakon 1954. godine, biti štampane ilustracije koje je uradio lično Dž.R.R. Tolkin.

Kris Smit, zamenik direktora Harper Kolinsa, tim povodom je rekao da je ovo bio dugoočekivani spoj želja poštovalaca i velikog talenta samog književnika.

– Poput brojnih mladih čitalaca, i ja sam bio fasciniran Tolkinovim sjajnim ilustracijama koje su išle uz knjigu „Hobit“. Te slike, pogotovo ona koja krasi korice, danas su voljene gotovo isto koliko i priča koju oslikavaju. Uprkos tome, autor, u svojoj skromnosti po kojoj je takođe bio poznat, nije želeo da ističe još jedan redak umetnički talenat koji je imao, i to bez formalnog školovanja. Ta skromnost doprinela je tome da za Tolkinovog života vrlo malo njegovih likovnih radova bude viđeno, osim u nekoliko akademskih izdanja – rekao je Kolins.

Profimedia

Takvo stanje stvari promenilo se 2018. godine kada su održane rekordno posećene izložbe Tolkinovih likovnih radova u Oksfordu, Njujorku i Parizu, na kojima su među eksponatima bile izložene slike, crteži, skice i mape koje je slavni pisac stvarao dok je pisao čuvenu trilogiju “Družina Prstena”, “Dve kule” i “Povratak kralja”.

– Iako ih je stvarao samo za svoju dušu i kao reference za pisano delo, nakon izvanrednog uspeha na izložbama i pozitivnog odgovora publike na Tolkina kao likovnog stvaraoca, učinilo nam se prikladnim da konačno ponovo spojimo te radove sa njegovim proznim delima kojima daju posebnu snagu, i drago nam je što ćemo na taj način omogućiti čitaocima da ponovo uživaju u Tolkinovom remek-delu – saopšteno je od strane izadavača, prenosi Bosonoga.com

Pročitajte još

U ovom posebnom izdanju “Gospodara prstenova”, naći će se preko trideset Tolkinovih ilustracija koje do sada nikada nisu objavljene u okviru trilogije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike