Andrićevo „Zlostavljanje“ u Madlenianumu: Da li žrtva na sebe mora da preuzme i krivicu?

07.12.2021

09:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Ono što aktuelizuje predstavu jesu istraživanja koja pokazuju da veliki broj žena i dalje trpi psihičko i verbalno nasilje u braku, tako da je ova monodrama zapravo način da žene prepoznaju psihičko zlostavljanje i da same sebe osnaže na to da imaju pravo na, kako pisac kaže, „ličnu sreću“

Andrićevo „Zlostavljanje“ u Madlenianumu: Da li žrtva na sebe mora da preuzme i krivicu?
Zlostavljanje 2 - Copyright Monodrama "Zlostavljanje" Promo/Madlenianum

Povodom 60 godina od dodele Nobelove nagrade našem književniku Ivi Andriću za roman „Na Drini ćuprija“ na Maloj sceni Opere i teatra Madlenianum 17. decembra od 20 časova biće izvedena monodrama „Zlostavljanje“, po Andrićevoj pripovetki, u dramskom tumačenju Milice Janković.

Ova predstava premijerno je izvedena letos u pozorištu Teatrijum, a imala je svoje gostovanje i u Zagrebu.

Šta se dešava kada zažmurimo na psihičko zlostavljanje i tako sami sebe zavaramo? Gde to vodi i kakve su posledice? Da li na ovim prostorima čovek i dalje ne može da brani svoje pravo nego mora, pored toga što je žrtva, da preuzme na sebe i izgled krivca?

Monodrama "Zlostavljanje" Promo/Madlenianum
 

„Jedan čovek, pogotovo jedna žena, mora u odbrani svojih prava i svoje ličnosti da se osloni na druge ljude i na svoje pravo onakvo kakvo je formulisano u zakonima, ili bar u shvatanjima i navikama društva.“

Predstava „Zlostavljanje“ je dramsko tumačenje istoimene Andrićeve pripovetke čija se radnja dešava u periodu između dva svetska rata.

Glavni lik u priči, Anica, suočava se sa psihičkim zlostavljanjem u braku. U borbi sa samom sobom ali i sa normama društva koje osuđuje njenu odluku da napusti muža, Anica ostaje dosledna sebi bez obzira na posledice.

Monodrama "Zlostavljanje" Promo/Madlenianum
 

Ovo je predstava koja na jedan minimalistički, sveden pristup u skladu sa samom pričom dočarava Andrićevu perspektivu psihičkog zlostavljanja ali i položaja žene toga vremena. Ono što aktuelizuje predstavu jesu istraživanja koja pokazuju da veliki broj žena i dalje trpi psihičko i verbalno nasilje u braku, tako da je ova monodrama zapravo način da žene prepoznaju psihičko zlostavljanje i da same sebe osnaže na to da imaju pravo na, kako Andrić kaže, „ličnu sreću“.

Milica Janković je rođena u Beogradu 1989. godine. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti 2012. godine. Igrala je u više pozorišnih predstava: „Don Žuan“ (pozorište Teatrijum), „Prisutnost“ (Madlenianum), „Lepotica i zver“ (Pan teatar), „Nevidljivi grad“ (Dah teatar), „Kad su cvetale tikve“ (BDP). Gledali smo je i u više TV serija kao što su: „Vreme zla“, „Urgentni centar“, „Srce zločina“, „Junaci srpske prošlosti“, „Andrija i Anđelka“... Radila je na mnogim projekatima za decu, kao autor i glumica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike