Praznična simfonija Stefana Milenkovića: Veličanstvena decembarska noć na Kolarcu

06.12.2021

06:30

0

Čuveni umetnik na violini će kao solista predstaviti jedan od najzahtevnijih i najlepših koncerata za ovaj instrument, jedinstveno delo u opusu ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog pod nazivom “Koncert za violinu i orkestar”

Praznična simfonija Stefana Milenkovića: Veličanstvena decembarska noć na Kolarcu
Stefan Milenković - Copyright Promo/Banja Luka Fest

Jedan od vodećih violinista današnjice Stefan Milenković, održaće koncert sa Simfonijskim orkestrom RTS-a 23. decembra, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Čuveni umetnik na violini će kao solista predstaviti jedan od najzahtevnijih i najlepših koncerata za ovaj instrument, jedinstveno delo u opusu ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog pod nazivom “Koncert za violinu i orkestar”.

Pored ove kompozicije, biće izvedena i „Simfonija br. 3” čuvenog Kamija Sen-Sansa, poznata i kao „Orguljska simfonija”, u čijem će izvođenju nastupiti i orguljaš Zoltan Borbelj.

Tanjug/S. Radovan
 

Ovo delo smatra se istorijskim ostvarenjem u opusu ovog francuskog stvaraoca, koji je na jedinstven način sublimirao zvučnost orgulja, poznatih kao „kraljica instrumenata“, i simfonijskog tkiva velikog orkestarskog ansambla.

Predstojećim spektaklom dirigovaće Bojan Suđić, jedan od najtraženijih umetnika na ovim prostorima, koji radi izuzetno velike projekte i ansamble.

Simfonijski orkestar RTS, danas je moderni bend, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike.

Njihov repertoar obuhvata značajna simfonijska, koncertna i vokalno-instrumentalna dela domaće i inostrane kulturne baštine, kao i muziku popularnih žanrova.

Stefan Milenković Antonio Ahel/ATAImages
 

Violinista Stefan Milenković je umetnik sa svetskom karijerom, koji je nastupao na svim važnijim svetskim pozornicama sa vodećim orkestarskim ansamblima i dirigentima, a do skoro je živeo u Americi. Još kao dete pokazao je izuzetan talenat violinskog virtuoza, koji ga je uz mnoge važne pedagoge, doveo do pravog majstorstva.

Ovaj svestrani muzički umetnik oprobao se i u drugim žanrovima, pokazujući time da vrhunska umetnost nema granica.

Stefan Milenković
Antonio Ahel/ATAImages
 

Tokom ove godine imao je koncerte po Evropi, dok je Srbiji nastupao u okviru festivala “Kaleidoskop kulture” sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom u Novom Sadu, sa kamernim orkestrom “Muzikon” u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu, na festivalima u Pančevu i Banja Luci, a držao je i prvi put Master klas od dve nedelje u Čačku za odabrane mlade talente violine iz celog sveta.

Na Svetski dan muzike 22. juna 2022. godine Stefan će sa Neletom Karajlićem imati koncert na stadionu Tašmajdan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike