Stefan Milenković sa mladim umetnicima: Počeo međunarodni master klas čuvenog violiniste

06.07.2021

18:01 >> 16:31

0

Autor: Dejan Ćirić

Želja mi je da polaznicima, tokom dve nedelje, pored svog muzičkog znanja i iskustva prenesem i veštinu kako da harmonizuju telo, um i duh putem praktičnih

Stefan Milenković sa mladim umetnicima: Počeo međunarodni master klas čuvenog violiniste
Copyright Stefan Milenković ATA Images/Antonio Ahel

Dvonedeljni međunarodni master klas violine slavnog srpskog virtuoza na ovom instrumentu Stefana Milenkovića počeo je u subotu u Čačku, u organizaciji nacionalne platforme “Srbija stvara”.

Violinski kamp se održava u muzičkoj školi “Dr Vojislav Vučković” u Čačku, gde časove pohađa 13 polaznika, od kojih je troje iz inostranstva – Češke, Hrvatske i Japana, uz podršku Turističke organizacije Grada Čačka, koji je obezbedio stipendiju za jednu studentkinju iz Čačka.

Malu pauzu Milenković će napraviti samo večeras kada će svečano otvoriti prvo izdanje muzičke manifestacije “Banja Luka fest” gde će nastupiti u pratnji orkestra “Camerata” Novi Sad, kada će izvesti kompoziciju “Carmina Burana” Karla Orfa, u aranžmanu Ane Krstajić.

Stefan Milenković / Promo / Banja Luka Fest

– Izuzetno mi je drago da je master klas uspešno startovao i da nas pandemija nije sprečila u planovima, kao i da su pored mladih talenata iz Beograda, Užica, Novog Sada, Pirota i Čačka, sa nama i studenti iz inostranstva – podelio je prve utiske slavni violinista, koji je svirao u svim najznačajnijim svetskim metropolama.

– Želja mi je da polaznicima, tokom dve nedelje, pored svog muzičkog znanja i iskustva prenesem i veštinu kako da harmonizuju telo, um i duh putem praktičnih i efektnih tehnika biomehanike, disanja, joge i meditacije. Veoma mi je drago što je ovaj kurs organizovan u saradnji sa nacionalnom platformom “Srbija stvara”, čiji sam kreativni ambasador, jer je upravo podrška upućena mladim umetnicima jedna od osovina misije kojoj smo zajednički posvećeni -poručio je Stefan Milenković.

Stefan Milenković Tanjug/Fondacija NS/N. Babić

Jedna od polaznica muzičkog kampa je i mlada japanska violinistkinja Misaki Tanaki koja je u Čačak doputovala iz Brna u Češkoj Republici, gde se poslednjih godina usavršavala.

– Već sada, za prvih nekoliko časova, na master klasu sam saznala o stvarima kojima me niko do sada nije učio. Nadam se da ću zahvaljujući novim veštinama i saznanjima ubuduće moći bolje da sviram – rekla je Tanaki.

Milenković je program kampa kreirao na osnovu više od 20 godina pedagoškog iskustva na nekim od najprestižnijih svetskih muzičkih koledža, među kojima se izdvaja Džulijard u Njujorku.

Jedan od najznačajnijih srpskih violinista i najmlađi diplomac na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, poslednjih godina bio je i redovni profesor violine na Univerzitetu Ilinois i gostujući profesor na Muzičkoj Akademiji u Beogradu.

Stefan Milenković Ata Images/Antonio Ahel

Mateja Mihaljević iz Hrvatske je izjavio kako nije očekivao da će za svega dva ili tri dana dobiti toliku količinu korisnih informacija.

– Svi znamo Stefana kao vrhunskog violinistu i neverovatnog muzičara, ali je ogromna čast upoznati ga i slušati njegova predavanja, praktična rešenja i dobiti odgovore na vrlo važna pitanja – kako radimo to što radimo, zašto i gde grešimo i kako to ispraviti – izjavio je Mihaljević.

– Maestro Milenković se trudi da iz svakog polaznika izvuče maksimum u muzičkom, ali i u fizičkom aspektu kroz razne vežbe, jogu, razgibavanja, na šta izvođači inače nisu navikli. Veoma sam srećan što sam deo ovog master klasa koji je vrlo detaljno i kreativno zamišljen, a ljudi su jako dragi, gostoljubivi i prijateljskog raspoloženja”, naglasio je mladi polaznik iz Hrvatske i dodao da se nada da će i sledeće godine biti deo ovog seminara.

Stefan Milenković Promo/Filip Milenković

Polaznici master klasa svakodnevno pohađaju teorijske i praktične grupne i individualne časove sa profesorom Milenkovićem. Dnevni časovi fizičke spreme specifično su razvijeni za muzičare, kao i tehnike specijalizovanog disanja, što je veoma važno za javne nastupe.

– Ponosni smo što se nakon uspešne višedecenijske međunarodne karijere vanserijski talenat poput Stefana vratio u Srbiju i odlučio da podeli svoje znanje i veštine sa mladim talentima i budućim velikim imenima klasične muzike – podvukla je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam koja predvodi tim platforme “Srbija stvara”.

Pročitajte još

– Upravo zbog toga, ovaj prvi u nizu zajedničkih master klasova violine u Srbiji, doprineće razvoju domaće scene klasične muzike i unaprediti je edukacijom mladih, ali pre svega doprineti pozitivnom predstavljanju Srbije u svetu – zaključila je Ilićeva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike