Intimna i potresna drama "Pristanak" održana premijerno u Ateljeu 212

19.11.2021

08:05

0

Kada se zagrebe dosta dublje, jasno je da svaki na oko uspešan brak, može preko noći da se okonča, jer se nikada ne može znati šta dvoje zaista rade između svoja četiri zida

Intimna i potresna drama "Pristanak" održana premijerno u Ateljeu 212
20 - Copyright Predstava "Pristanak" Promo/Boško Đorđević

Drama “Pristanak” engleske autorke Nine Rejn u režiji Nebojše Bradića, premijerno je izvedena sinoć na velikoj sceni “Mira Trailović” Ateljea 212.

Pre svega je ovo prava glumačka predstava, jer je sedmoro dramskih umetnika, gotovo podjednako pružilo uverljiva tumačenja svojih kompleksnih karaktera ove savremene drame: Bojan Žirović, Tamara Dragičević, Marko Grabež, Branislav Trifunović, Jovana Gavrilović, Jelena Stupljanin i Sofija Juričan.

Melodramatična priča prati dva naizgled srećna bračna para i dvoje samaca, njihovih prijatelja, koji će kasnije postati treći (srećan) par. Junaci su advokati, u isto vreme prijatelji, veoma bliski, posećuju se po kućama na večerama, predstavljaju jedan privid harmonije i sklada koji se samo poželeti može u svetu materijalizma. Kada se zagrebe dosta dublje, jasno je da svaki na oko uspešan brak, bukvalno može preko noći da se okonča, jer se nikada ne može znati šta dvoje zaista rade između svoja četiri zida, što se ovde vidi.

Predstava "Pristanak" Promo/Boško Đorđević
 

To je glavna linija relativno višeslojne melodrame, a druga - tanka nit, je ono o čemu je, barem u najavama, trebalo da bude težište cele drame, slučaj silovanja kojim se bave junaci - advokati. Dva prijatelja zastupaju suprotne strane nezgodnog slučaja, koji se tek u naznakama provlači kroz dramu, o devojci svedoku, napaćenoj duši, koja ima traume iz prošlosti koji su otišli u pravcu psihijatrijskih seansi, i samo želi da istera pravdu nad svojim počiniocem.

Glavni svedok kao žena-žrtva, ima skroman život, naizgled veoma daleko od njihovih, jer pravni zastupnici i ovde imaju materijalnih sredstava da komotno i ušuškano žive, bez mnogo briga.

Predstava "Pristanak" Promo/Boško Đorđević
 

Ali, ovde će suština konačno da nadvlada i istisne formu, čim dođe do rušenja te kule od karata i cigala, jer se otkrivaju bračna neverstva kod navodno idealnih brakova, mučni potezi oko mogućih razvoda, borba oko starateljstva za decu, ljubavni trouglovi, geometrije.

Sve se gore navedeno odvija veoma brzo, kod oba para, da publika i ne stigne da zabeleži i procesuira te nagle promene u odnosima bračnih partnera, tako da se u relativno dugačkoj drami od skoro puna dva sata sve te relacije i emocije među likovima vidno iscrpljuju, troše i poništavaju.

Scenografija je svedena, a sama pozornica je smanjena, publika sedi i na sceni, tako što sa dve strane opkoljava glumce, jer je reditelj želeo da ta intimna priča ima i direktne pratioce iz te blizine.

Predstava "Pristanak" Promo/Boško Đorđević
 

"Pristanak" će verovatno imati svoju publiku, to je zanimljivo napisana i osmišljena drama, sa blagim iznenađenjima, teče pravolinijski, ali je priča pitka i zadovoljava širi raspon publike. Pozorišni komad je premijerno izveden u Nacionalnom teatru Londona 2017, da bi naredne sezone bio prebačen u Pozorište Harold Pinter na Vest Endu.

Komad je prevela sa engleskog Ivana Dimić, bivša upravnica Ateljea 212, scenograf je Marija Jevtić, kostimograf Marina Medenica, a kompozitor Zoran Erić.

Predstava "Pristanak" Promo/Boško Đorđević
 

Dramska spisateljica i rediteljka Nina Rejn je autorka i drugih uspešnih komada - "Bah i sinovi", "Zemlja tigra", "Plemena", "Zec" i "Priče", koji su izvođeni u Londonu, Njujorku, Los Anđelesu, Čikagu, Melburnu, širom Evope.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike