Bitef teatar otvara novu sezonu: Četiri senzacionalne premijere

28.10.2021

14:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Fokus se ove godine stavlja na pojmove transhumanizma i posthumanizma, što su bile i glavne teme nedavno završenog Bitef festivala

Bitef teatar otvara novu sezonu: Četiri senzacionalne premijere
Sofia_foto Nenad Šugić 08 - Copyright Plesni komad "Sofia" Promo/Nenad Šugić

Nova sezona Bitef teatra pod sloganom "Na ivici - drugi deo", najavljena je na susretu sa medijima u Klubu Dvorište u Pančevu, gde su istaknute četiri buduće premijere domaćih i stranih reditelja.

Prvi na redu je plesni komad "Sofia" nemačkog koreografa Feliksa Landerera, čija je premijera planirana za 7. novembar. Autor iz Hanovera Landerer je upoznao javnost sa temom svoje predstave koja se bavi veštačkom inteligencijom i ispituje mogućnost da svi u budućnosti budemo zamenjeni mašinama.

Plesni komad "Sofia" Promo/Nenad Šugić
 

Predstava postavlja pitanje o ljudskom umu i njegovom naizgled smanjenom kapacitetu da prepozna činjenicu da sabotira sopstvenu budućnost. Zasnovan na preispitivanju ideja o ljudima i njihovoj povezanosti sa onim što ih tehnološki i organski okružuje, Feliks Landerer se poigrava idejom o priznatom ljudskom katalogu kretanja i povezanosti. Ideje o tome čemu se možemo prilagoditi, šta nam pripada a šta ne, određuju parametre za njegov pristup ovoj temi. Kao primer možemo uzeti protezu, kao simbol nečega što nam pripada ili ne.

Komad je postavljen kao neka vrsta izložbe. Izložbe ljudskog ponašanja i tela kao nečeg savršenog. Nečeg sa manama. Nečeg prirodnog. Nečeg što bi moglo da bude podsetnik na prirodni svet u koji smo nekada bili uključeni.

Plesni komad "Sofia" Promo/Nenad Šugić
 

Nemački umetnik je poredio iskustvo rada u Beogradu sa angažmanima u drugim zemljama (Nemačka, Brazil, SAD) i zaključio da plesači u Srbiji rade u neuporedivo težim okolnostima, tako da je bio veoma iznenađen koliko su umetnici na ovim prostorima neverovatno profesionalni i posvećeni.

Sezona ovog pozorišta imaće fokus na pojmovima transhumanizma i posthumanizma, što su bile i glavne teme nedavno završenog Bitef festivala.

U okviru sezone će se, osim "Sofie", održati i premijere predstava "Adresa svemir - nekoliko poruka" u režiji Anje Suše, "Aparati" Nikole Isakovića i "Prada" rediteljke Sanje Mitrović.

Plesni komad "Sofia" Promo/Nenad Šugić
 

Pre dve sezone je uspostavljen princip po kome Bitef teatar ulazi u dijalog sa izdanjem Bitef festivala, kome prethodi, i predstavlja njegov nastavak tokom cele godine.

Aktueni slogan Bitefa (Bitef Prologa 2020, ali i dvostrukog 54. i 55. izdanja 2021) jeste "Na ivici budućnosti", a festival istražuje vizije sveta pred nama, eksperimentiše na formalnom planu sa dehumanizacijom izvođača na sceni kroz koreografske forme, upotrebu robota, kiborga i avatara.

Pored toga, Bitef će u okviru "Meseca nezavisne scene" i drugih projekata, nastaviti da podržava rad nezavisnih umetnika.

Plesni komad "Sofia" Promo/Nenad Šugić
 

Bitef dens kompanija osnovana je 2009. godine kao prva trupa savremene igre u Srbiji koja je vezana za jednu instituciju kulture. Tokom ovih 11 godina postojanja realizovala je 34 plesne produkcije i imala više od 200 gostovanja u zemlji i svetu (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Poljska, Švedska, Mađarska, Rumunija, Japan, Bosna i Hercegovina, Makedonija). Osvojili su 24 nagrade i ostvarili saradnju sa domaćim, regionalnim i evropskim koreografima.

Takođe, otvorena je i plesna scena za decu koja ima cilj da najmlađoj publici približi umetnost igre.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike