Kultna predstava "Gospođa Ministarka" ponovo na repertoaru Pozorišta Boško Buha

20.11.2021

09:22

0

"Volela bih da Nušić nije moj savremenik, ali danas njegova aktuelnost boli i na nivou rečenice i situacije, i društvene dijagnoze", kaže Tanja Mandić Rigonat

Kultna predstava "Gospođa Ministarka" ponovo na repertoaru Pozorišta Boško Buha
DSC_0058 - Copyright Promo / Boško Buha

Predstava "Gospođa ministarka" Branislava Nušića u režIji Tanje Mandić Rigonat sa Goranom Jevtićem u glavnoj ulozi, posle godinu i po dana opet je na repertoaru Večernje scene Pozorišta Boško Buha. Predstava će biti izvedena u ponedeljak, 22. novembra u 19.30 u Teatru "Vuk".

Prema rečima rediteljke Rigonat, "Gospođa ministarka" je zamišljena kao arhetip, komična maska, stanje svesti, deformacija koja nema pol ( i muško je i žensko svojstvo), travestija. Prerušavanje je svojstvo plemenite pozorišne igre koja stvara smisao i traga za istinama o čoveku, životu, društvu.

- Vreme u kojem živim pozvalo me je da ga mislim kroz Nušića, kroz njegovo ljuto duhovito komediografsko pero. Njegovi likovi nisu bezazleni, i kad im se smejem, ja ih se i plašim. Odavno su se razmileli svuda oko mene, skrojili društvo po sopstvenoj meri, pa se oni danas nama smeju - objašanjava Rigonat.

Ona podseća da je "Ministarku" Nušić pisao tridesetih godina prošlog veka, u okolnostima razvoja kapitalizma i građanskog klasnog društva između dva rata, a znamo šta su tridesete godine iznedrile – i fašizam i nacionalizam i totalitarizam.

- Ostajući u vizuelnom okviru tridesetih, želela sam da podvučem kontinuitet društvenih deformacija, mentalitetskih zauma. Volela bih da Nušić nije moj savremenik, da je po njegovom svetu pala kosmička prašina, ali danas njegova aktuelnost boli i na nivou rečenice i situacije, i društvene dijagnoze - zaključuje rediteljka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike