Jovani Gavrilović uručena nagrada "Miloš Žutić" za ulogu Petrije (FOTO)

21.11.2021

08:17

0

Ona igra i posvećenost i odanost ideji da je životni smisao moguće pronaći kroz borbu za sopstvenu sreću čak i u životu koji karakterišu gubici, smrti i sveprisutni patrijarhat

Jovani Gavrilović uručena nagrada "Miloš Žutić" za ulogu Petrije (FOTO)
DSC_0080 - Copyright Promo / Vukica Mikača

Glumici Jovani Gavrilović sinoć je uručena Nagrada "Miloš Žutić" za 2019. godinu, koju Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni.

Jovana Gavrilović nagrađena je za ulogu Petrije Gradske u predstavi "Petrijin venac" Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića i u produkciji Pozorišta Atelje 212. Odluku o dobitniku jednoglasno je 30.12.2020. doneo Žiri u sastavu: rediteljka Đurđa Tešić i glumci Vladimir Aleksić, Ivan Mihajlović i Srđan Timarov (predsednik Žirija). Okolnosti izazvane pandemijom korona virusa razlog su što je svečanost uručenja odlagana do sada.

U ime Udruženja i Žirija Nagradu je nakon izvođenja predstave "Petrijin venac" dobitnici uručio Vladimir Aleksić.

Promo / Vukica Mikača
 

Nagrada Miloš Žutić ustanovljena je pre 25 godina, kao spomen na glumca Miloša Žutića – glumca znamenitog po duhovnosti i misli, po poštovanju jezika i govora, po snazi izraza i osećanja. Dodeljuje se svake godine za najbolje glumačko ostvarenje u Srbiji, za ulogu koja se može okarakterisati kao tragalačka i kao putokaz u glumi, glumcima koji su osvedočili svoju posvećenost umetnosti glume i odgovornost prema misiji pozorišta.

Nagrada se sastoji od bronzane plakete sa likom Miloša Žutića - rad akademskog vajara Zvonka Novakovića, diplome na pergamentu - rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića i novčanog iznosa. 

Obrazloženje odluke Žirija:

- Jovana Gavrilović kreira svet žene čiji život je uhvaćen u trenutku transformacije, prelaska iz jednog konteksta u novi kontekst: iz ruralnog života u urbani gradski život, od niza gubitaka u okvirima porodične zajednice, do transformacije u individualizam, od konzervativne sprečenosti da razmišlja o sopstvenim slobodama, do slobode i oslobođenja i preispitivanja svih okvira opresivnih odnosa i sistema.

Promo / Vukica Mikača
 

Gavrilović prilikom oblikovanja uloge gradske Petrije poseže pre svega za dubinskom, psihološki utemeljenom studijom karaktera, na taj način definišući osnovne unutamje mehanizme emocinalnih svetova lika koji igra. Ona artikuliše govornim i telesnim sredstvima precizan i nimalo banalan glumački izraz, izbegavajući potencijalne zamke dramatičnosti narativa kakav je "Petrijin venac".

Jovana Gavrilović igra i posvećenost i odanost ideji da je životni smisao moguće pronaći kroz borbu za sopstvenu sreću čak i u životu koji karakterišu gubici, smrti i sveprisutni patrijarhat. Njena Petrija je ozbiljna i rešena, ali opet puna žovijalnosti i životne radosti, pokretačke energije i rešenosti na borbu.

Jovana Gavrilović / 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Jovana Gavrilović svoju ulogu gradi u suprotnostima, kontrama, ali i sinhornim sadrżajima sa ostalim ulogama u predstavi.

Stabilnost, kompleksnost i suverenost glumačkog bića i izraza u oblikovanju kreacije kakvu je demonstrirala Jovana Gavrilović, radeći na predstavi "Petrijin venac", ukazuje na zrelo, promišljeno i nadasve jedinstveno i specifično glumačko biće ove biološki još uvek mlade, ali profesionalno izuzetno zrele glumice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike