„Balkan Bordello“ premijerno u Ateljeu 212: Na engleskom jeziku o padovima ljudske duše

05.11.2021

12:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Ova drama obojena specifičnim crnim humorom dotiče samu suštinu balkanskog temperamenta i ističe apsurdnost epohe, antičke ali i savremene, koja se temelji na nasilju i mržnji

„Balkan Bordello“ premijerno u Ateljeu 212: Na engleskom jeziku o padovima ljudske duše
Ferdi Limani3 - Copyright Predstava "Balkan Bordello" Promo/Ferdi Limani

Pozorište Atelje 212 je u saradnji sa jednim od najznačajnijih svetskih avangardnih pozorišta, Teatrom La MaMa iz Njujorka, kao nosiocem projekta, i Teatrom Kendra iz Prištine, uz podršku Fondacije „Moj Balkan“ Njujork/Beograd, realizovalo predstavu „Balkan Bordello“, po drami Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj, čija će beogradska premijera biti 8. novembra u Ateljeu 212.

Predstava je bazirana na Eshilovoj trilogiji „Orestija“, kao saga o balkanskoj porodici.

Ova drama obojena specifičnim crnim humorom dotiče samu suštinu balkanskog temperamenta, prati uzlete i padove ljudske duše i ističe apsurdnost epohe, antičke ali i savremene, koja se temelji na nasilju i mržnji.

Predstava "Balkan Bordello" Promo/Ferdi Limani
 

U predstavi igra međunarodna ekipa glumaca, glumci Ateljea 212 - Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović, glumci Teatra La MaMa - Oni Džonson, Džordž  Drens, Judžin de Pudžin, Valoa Mikens, Džon Gutjerez, Mati Barber-Bokelman, Met Naser i glumica iz Prištine Verona Kodža.

Dramaturg na predstavi je Dimitrije Kokanov, a međunarodnu autorsku ekipu čine i italijanski kompozitor Gabrijele Marangoni, američki kostimograf Gabrijela Beri, majstor svetla iz Holandije, Jan Perego, koreograf iz Tirane Đerđ Prevozi i scenografkinja iz Beograda Marija Kalabić. Izvršni producent predstave je Beka Vučo.

Predstava se izvodi na engleskom jeziku sa prevodom na srpski. Prištinska premijera je održana 3. novembra, a njujorška je zakazana za početak aprila sledeće godine. U Teatru La MaMa, na njujorškom Ist Endu, planirano je da se odigra 10 predstava tokom aprila 2022. godine.

„Balkan Bordello“ će se u Ateljeu 212 izvoditi na Sceni „Mira Trailović“, a u Teatru La MaMa na sceni koja nosi ime utemeljiteljke ovog pozorišta, legendarne Elen Stjuart.

Predstava "Balkan Bordello" Promo/Ferdi Limani
 

Ove godine Atelje 212 obeležava 65 godina od osnivanja, a Teatar La MaMa 60 godina rada. Elen Stjuart i Mira Trailović bile su povezane decenijskim prijateljstvom, ta njihova umetnička povezanost ogledala se i u gostovanjima La MaMe na nekolliko izdanja festivala BITEF.

Predstavom „Balkan Bordello“ Atelje 212 nastavlja svoju misiju povezivanja svetskih savremenih umetnika i pozorišta, naročito umetnika i institucija iz našeg regiona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike