Završena Slobodna zona: Filmovi dostupni na onlajn platformi (VIDEO)

10.11.2021

11:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Za najbolja ostvarenja proglašeni su „Profesor Bahman i njegovi časovi“ u međunarodnoj, odnosno „Između dve zore“ u regionalnoj selekciji

Završena Slobodna zona: Filmovi dostupni na onlajn platformi (VIDEO)
Otvaranje 17. Sobodne zone (Foto Olivera Inđić) - Copyright Otvaranje Slobodne zone Promo/Olivera Inđić

Sedamnaesti filmski festival Slobodna zona svečano je zatvoren sinoć u Domu omladine Beograda dodelom festivalskih priznanja. Za najbolje filmove proglašeni su „Profesor Bahman i njegovi časovi“ u međunarodnoj, odnosno „Između dve zore“ u regionalnoj selekciji.

Otvaranje Slobodne zone Promo/Tanja Drobnjak
 

Glavna nagrada u Međunarodnoj selekciji pripala je filmu „Profesor Bahman i njegovi časovi“ nemačke rediteljke Marije Špet. Kako se navodi u obrazloženju žirija, reč je o filmu koji, prateći godinu dana u jednom nemačkom razredu, postavlja bitna pitanja današnje Evrope, od migracija i multikulturalnosti, preko socijalne pravednosti obrazovnih politika, sve do ideje školske nastave. Žiri ove selekcije činili su Nebojša Slijepčević, Miroljub Stojanović i Jurica Pavičić.

- Zdravo Beograde, žao mi je što nisam tu sa vama, ali se veoma radujem ovoj nagradi pogotovo na festivalu koji je posvećen ljudskim pravima - navela je u video poruci Marija Špet, čiji je film dobio i nominaciju za nagradu Evropske filmske akademije za najbolji dokumentarni film.

 - Želela bih da se zahvalim na poverenju svim ljudima koji su učestvovali i radili na ovom filmu, a posebno gospodinu Bahmanu, jer svojim učenicima predaje mnogo više od onoga što stoji u bilo kom nastavnom planu i zato što je od učionice za njih stvorio dom – rekla je Špetova.

Specijalno priznanje za ovu selekciju pripalo je Izraelki Vanesi Lapi za film „Šper ide u Holivud“, koji kroz formu arhivskog dokumentarca propituje način na koji ljudi fabrikuju i recikliraju vlastite biografije.

Žiri regionalne selekcije Horizonti Balkana ove godine činili su Hana Selimović, Dušan Kasalica i Aliriza Arenliu, a odlučili su da nagradu za najbolji angažovani film dodele turskom reditelju Selmanu Nadžaru za film „Između dve zore“, koji nudi tumačenje pravde i etike podsećajući nas da ne postoji granica u održavanju i čuvanju pozicije moći.

Specijalno priznanje u ovoj selekciji pripalo je filmu „Čekaj me“ hrvatskog glumca i reditelja Damira Markovine, koji „kroz svoju svakodnevnu dinamiku govori o izazovima života sa onima koje najviše volimo, ali tu ljubav na suptilan način preslikava kako na naša mala društva i države u kojima se snalazimo tako i na nekadašnju državu u kojoj smo živeli”, smatra žiri.

Human rights nagrada otišla je u ruke hrvatske rediteljke Tihe Gudac, autorke filma „Žica“, koji se iz više sasvim različitih perspektiva bavi gorućom temom tihog, često teško uočljivog fašizma sa kojim smo gotovo svakodnevno suočeni, dovodeći ga u vezu sa pitanjem migranata, možda najvećim problemom i sramotom savremenog društva.

U selekciji 14+ nagrađen je film „Ja nikada ne plačem“ poljskog reditelja Pjotra Domalevskog, ostvarenje sa dubokom porukom koji donosi svima nama blisku tematiku. Kroz ovaj film sagledali smo i poistovetili se sa surovošću i istinama današnjeg sveta u neposrednom okruženju, naveo je omladinski žiri koji su ove godine činili Iva Vujović, Dunja Trifunović, Helena Sekulić, Tara Dragojević, Katarina Beković, Mateja Jovanović i Nevena Mitrović.

Kada je reč o selekciji 8+, nagrada je pripala filmu „Ja sam Greta“ švedskog reditelja Nejtana Grosmana, koji je žiri ocenio kao inspirativan film sa veoma snažnom porukom. „Pre svega, podstiče mlade na aktivizam i daje im motivaciju da menjaju svet oko sebe i bave se aktuelnim problemima, za njihovo dobro i dobro celog okruženja”, stoji u obrazloženju.

Domaći film „Duga resa“, autorski projekat Grupe Škart, osvojio je nagradu publike, nakon više nego uspešne premijere u okviru ovogodišnje Slobodne zone. Nakon dodele nagrada, publici u Domu omladine prikazan je film „Spenser“ Pabla Laraina. Kao i na otvaranju, tako je i završno veče obeležila istovremena projekcija ovog filma održana u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Slobodna zona na bis

Kao i prethodnih godina odabrani festivalski favoriti tokom 10. novembra biće još jednom prikazani na festivalu. Večeras, sa početkom u 17 časova biće prikazan film „Balada o beloj kravi”, u 19 časova na programu je film „Spenser”, dok će od 21 sat biti prikazano ostvarenje „Najgora osoba na svetu”.

Nakon toga, najveći deo festivalskog programa biće dostupan širom zemlje do 20. novembra, putem onlajn platforme KinoKauch.

Ovogodišnji festival su podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike