Bajka zasnovana na istinitoj tragediji princeze Dajane: Film "Spenser" na festivalu "Slobodna zona"

30.10.2021

13:31

0

"Želeli smo da pokažemo šta se dešava kada jedno divno ljudsko biće izložite opasnostima istorije i tradicije", kaže reditelj Pablo Larain

Bajka zasnovana na istinitoj tragediji princeze Dajane: Film "Spenser" na festivalu "Slobodna zona"
Copyright Kristen Stjuart kao princeza Dajana, film "Spenser"/Profimedia

- Neki ljudi su obdareni neporecivom, razoružavajućom energijom. Ali, veoma je tužno što se neko toliko normalan i opušten istovremeno osećao izlovano i usamljeno - ovako Kristen Stjuart opisuje princezu Dajanu koju tumači u filmu "Spenser", drami Pabla Laraina kojom će 9. novembra biti zatvorena 17. Slobodna zona.

Reditelj Pablo Larain (45) svaki put iznenadi publiku, bilo temom bilo stilom. Nakon "nenamerne trilogije" koju je snimio o eri Pinočea u rodnom Čileu - "Toni Manero" (2008), "Post mortem" (2010) i "Ne" (2012) - uradio je tri biografske drame: o Pablu Nerudi (2016), Žaklini Kenedi (2016) i, aktuelnu, o princezi Dajani, rođenoj Spenser.

Isprva skeptična kada je čula da je za glavnu glumicu odabrana Kristen Stjuart (31), filmska javnost je nakon svetske premijere "Spensera" u Veneciji mahom oduševljena filmom i Stjuartovu je već gurnula u trku za Oskara.

Kristen Stjuart/Profimedia
Kristen Stjuart u ulozi princeze Dajane

Za Laraina, koji je Kristen Stjuart u više navrata opisao kao "čudesnu", ove reakcije nisu iznenađenje. On je definitivno prelomio da je Kristen njegova Dajana nakon što ju je gledao u filmu "Lični kupac" Olivijea Asajasa.

- Ona je stvorila lik koji može da vas "vozi" kroz iluzije na intiman i misteriozan način. Kao glumicu veoma ju je teško čitati. Kada je savladala akcenat, mimiku i gestikulaciju, kada je stekla to samopouzdanje, postala je poetska mešavina Dajane i sebe same - objasnio je Larain.

Sličnu auru magije i magnetizma, prema njegovom mišljenju, posedovala je i Dajana Spenser (1961 - 1997), pripadnica aristokratije koja je sa 18 počela da se zabavlja sa prestolonaslednikom princom Čarlsom, sa 20 i sama postala princeza od Velsa, ubrzo rodila dvojicu sinova, a sa 35 se zvanično i razvela, posle nekoliko godina razdvojenih života. Samo godinu dana kasnije poginula je u saobraćajnoj nesreći u Parizu, bežeći od paparaca.

Princeza Dajana AP Photo/Herman Knippertz
Princeza Dajana

Mnogo je razloga zbog kojih Dajana i dalje fascinira javnost, skoro 25 godina posle smrti: nekadašnja pripadnica kraljevske porodice projektovala je moćni individualizam, u potpunom neskladu sa uštogljenim svetom u koji se udala pre nego što ga je javno odbacila; bila je nesrećna žrtva smrtonosne zamke moderne slave i jedna od prvih koja je ustala protiv opresivnih stavova britanskog dvora.

Ipak, film "Spenser" izbegava mnoge utabane staze ka Dajaninoj zaostavštini i preuzima ozbiljne kreativne slobode u kreiranju njene priče. Film počinje izjavom da je reč o "bajci zasnovanoj na istinitoj tragediji".

Radnja se dešava tokom božićnog vikenda 1991. godine kada je Dajana prelomila da okonča svoj nesrećni brak sa princom Čarlsom. Larainov "Spenser" leluja negde između realne verzije događaja i totalne fantazije: u jednom trenutku Dajana kaže služavki da je ostavi na miru jer želi da masturbira, u drugoj jede supu sa sve biserima koji su upali kada je pokidala ogrlicu, poklon od Čarlsa (isti je kupio i ljubavnici Kamili).

Kristen Stjuart/Profimedia
Kristen Stjuart u ulozi princeze Dajane

I Kristen i Pablo isticali su u intervjuima kako je, uprkos ekstremnoj pažnji medija koju je Dajana dobijala, bilo nemoguće znati pravu osobu iza njenog lika.

- Svi su se osećali kao da je poznaju, kao da su joj prijatelji, toliko je delovala pristupačno. Ali, ironično, ona je bila "najnepoznatija" osoba na svetu... u izmaštavanju ta tri dana hteli smo da to stvarno dođe do izražaja - rekla je Kristen.

Ona je opisala da se, dok je igrala Dajanu, osećala predivno.

- Nikada kao do tada nisam toliko uživala u svom izgledu. Osećala sam se slobodnijom, življom, okretnijom, čak i višom - priznala je Amerikanka koja je sa svojih 1,65 m visine niža od Dajane za 12 santimetara.

Pablo Larain odlučio je da raskošnim dvorskim odajama i toaleti suprotstavi kamernu sliku o snazi majčinskog instinkta i rešenosti jedne žene napadane sa svih strana da prokrči sama sebi put.

Princeza Dajana i princ Čarls Profimedia
Princeza Dajana

- Želeli smo da pokažemo šta se dešava kada jedno divno ljudsko biće izložite opasnostima istorije i tradicije. Posvetio sam se tome da kroz svoje filmove pokušam da razumem logiku moći i ono što je čini apsurdnom. Jer, ovde pred sobom imate jednu neverovatnu strukturu zasnovanu na klasi i aristokratiji, izgrađivanu stotinama godina, a kada je pogledate izbliza, ima toliko fascinantno apsurdnih stvari u vezi sa njom - navodi Čileanac.

Svoje ostvarenje je opisao kao "film sa tematikom bekstva iz zatvora u kombinaciji sa bajkom okrenutom naglavačke".

- Mislim da je divno što deci pričamo bajke i tako stvaramo neku atmosferu lepote i mira. Ali, kada prođu neke godine i suočimo se sa prazninom zvanom odraslo doba, strahovima, krizama i problemima koje svi imamo, život nam se svede na borbu za opstanak. Nekada se desi da problemi savladaju nas. To se desilo Dajani. Odrasla je u bajkovitom detinjstvu, ali joj je život priredio mnoge užasne situacije. Dakle, njena bajka se pretvorila u realnost i, po meni, to je bilo vredno filma jer u krizi najbolje upoznamo ljude - objasnio je Larain.

Princeza Dajana i princ Čarls/Profimedia
Princeza Dajana

Iza ideje da snimi "Spenser" stoji jedna veoma lična priča.

- Snimio sam i previše filmova koji se uopšte ne sviđaju mojoj majci, jer su mnogo teški, pa sam hteo sam da napravim jedan koji će joj se dopasti - priznaje.

Film "Spenser" biće prikazan na zatvaranju 17. Filmskog festivala Slobodna zona 9. novembra u Domu omladine Beograd i Kulturnom centru Novog Sada u 18h i u Sinepleksu u Nišu u 17.30h.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike