Ispovest o holivudskim tajnama, opijanju, demonima i ljubavi: Otkriveni kontroverzni memoari Pola Njumena

10.11.2021

06:30

0

Zvezda svetske kinematografije i jedan od najtraženijih glumaca tokom šezdesetih i sedamsedetih godina prošlog veka, počeo je da piše memoare krajem osamdesetih sa idejom da se suprotstavi "nemilosrdnoj medijskoj pažnji koja je bila usmerena ka njemu"

Ispovest o holivudskim tajnama, opijanju, demonima i ljubavi: Otkriveni kontroverzni memoari Pola Njumena
profimedia-0137113472 - Copyright Pol Njumen/Profimedia

Nedavno su pronađeni neobjavljeni memoari Pola Njumena (1925-2008) i izdavačka kuća "Knopf" potvrdila je da će se rukopis holivudske legende naći pred čitaocima u jesen 2022.

"U pitanju je portret glumca u celini, od njegovih ranih dana do godina koje je proveo u mornarici, a priča potom prati njegov početak u Holivudu i uspon do slave, a daje i intiman uvid u njegov porodični život", saopštila je izdvačka kuća.

Zvezda svetske kinematografije i jedan od najtraženijih glumaca tokom šezdesetih i sedamsedetih godina prošlog veka, počeo je da piše memoare krajem osamdesetih sa idejom da se suprotstavi "nemilosrdnoj medijskoj pažnji koja je bila usmerena ka njemu".

Pol Njumen/Profimedia
 

- Pošto je toliko neautorizovanih biografija i toliko ispitivanja u vezi s mojim radom i životom, a u objavljenom se ne nalazi ni trunka istine, trebalo bi da bar sam preispitam sebe i iznesem istinu, kako se ove pomenute biografije ne bi smatrale jevanđeljem - kazao je Njumen 1986. godine svom prijatelju, scenaristi Sjutartu Sternu.

Rukopis je i nastao na osnovu razgovora Njumena i Sterna, na stranicama su Njumenove misli o glumi i režiji, odrastanju i porodici, Brodveju, Holivudu i slavi, ali i ispovesti o opijanju i automobilskim trkama, ljubavima i prvom braku, politici, dostojanstvenom starenju... Zapisani su i razgovori koje je scenarista vodio sa kolegama i prijateljima glumačke legende, a rukopis otkriva i Njumanova osećanja prema glumici Džoan Vudvord, s kojom je bio u braku punih 50 godina, od 1958. godine, pa sve do njegove smrti.

Kako je američki izdavač saopštio, ovi memoari su nedavno otkriveni upravo u porodičnoj kući u Konektikatu, u kojoj još uvek živi Vudvordova (91). Pošto je porodica dala saglasnost, memoari će se naći u knjižarama naredne jeseni.

"Kroz glas samog Njumena, ali i drugih, njemu bliskih ljudi i kolega, knjiga prikazuje jedan paradoksalan i nezaustavljiv uspon zvezde, koja se borila sa sumnjama, verujući da je inferioran u odnosu na Marlona Branda i Džejmsa Dina", dodaje izdavač.

Pol Njumen/Profimedia
 

Piter Geters, koji uređuje knjigu, kaže da će memoari predstaviti Njumenovu stranu lica koju publika nije imala priliku da vidi.

„On ne beži od svojih demona, a glumačka iskrenost je, naizmenično, zapanjujuća, pametna, smešna, samokritična i nežna", izjavio je urednik, a prenosi CNN.

Oskarom nagrađen za film "The Color of Money" ("Boja novca" iz 1986. godine), Pol Njumen je još devet puta bio nominovan za tu prestižnu nagradu, a tokom karijere je osvojio niz drugih nagrada i priznanja. Bio je ne samo glumac, već i reditelj i producent, uspešni vozač auto-trka, kao i veliki humanitarac i društveni aktivista.

Živeo je daleko od holivudskog okruženja u Vestportu (Konektikat), gde je bio posvećen svojoj supruzi i porodici. Kada su ga jednom prilikom pitali o njegovoj otuđenosti, odgovorio je: "Zašto ići napolje po hamburger, kada možeš imati odrezak kod kuće".

O tajni dugog i srećnog braka sa Džoan, Njumen je svojevremeno rekao: "Sve je u tačnim dozama požude i poštovanja, kao i zbog nestrpljenja prouzrokovanog strpljenjem. Kada ste ovoliko dugo zajedno, ponekad idete jedan drugom na nerve, ali ispod svega toga uvek se nalaze ljubav i poštovanje".

Pol Njumen/Profimedia
 

U januaru 2008. proslavili su "zlatnu godišnjicu", a onda su u junu iste godine saznali loše vesti - Polu je otkriven rak pluća. Preminuo je 26. septembra u 83. godini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike