Novembar na beogradskim pozorišnim scenama: Nušić, Kapor i Flešdens

03.11.2021

15:01

0

Mnogi prestonički teatri predstaviće velike premijere

Novembar na beogradskim pozorišnim scenama: Nušić, Kapor i Flešdens
Te noći sam je video 4 - Copyright Predstava "Te noći sam je video" Promo/Peter Giodani

Beogradsko dramsko pozorište, Bitef teatar, Pozorište na Terazijama, Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212 , FDU i Narodno pozorište imaće u toku novembra nekoliko premijera.

Profimedia
 

Prva premijerna predstava pred publikom biće "Te noći sam je video" 4. novembra na sceni JDP-a, prema romanu Draga Jančara u režiji Janeza Pipana, a radi se o koprodukciji JDP-a, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, Burgteatra iz Beča i Cankarjevog doma iz Ljubljane, koja je već imala premijeru 24. septembra u Sloveniji.

Kratak, slikovit, nezaboravan Jančarev roman na sceni će oživeti glumci iz nekoliko zemalja bivše Jugoslavije, koji će govoriti na svom jeziku, kao i glumci JDP-a Milan Marić i Nebojša Ljubišić.

Profimedia
 

Pozorišni projekat "Neću više, mama!“ u režiji Ive Olujić koji sadrži šest dramskih tekstova od šest različitih pisaca, biće premijerno izveden 5. novembra u okviru poslednjeg dana festivala "Pozorište čuda“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odnosno sceni "Mata Milošević".

Šest drama koje će biti izvedene u vidu scenskog čitanja su - “Platiti za to” Tomasa Pitersona, “Svi smo rođeni u krizi” Dejvida Finegana, “Kada” Vrena Brajana, “Ne zato što smo mi bogovi” Krisa Torpa, “Rendžer” Ivet Nolan i “San / Zapamti” Hane Kormik.

Profimedia
 

Predstava “Sofia” u koreografiji i režiji nemačkog umetnika Feliksa Landerera biće premijerno izvedena 7. novembra na sceni Bitef teatra.

U Ateljeu 212, 8. novembra biće premijerno izvedena predstava "Balkan Bordello". Teatar La MaMa kao nosilac projekta, Atelje 212 i Teatar Kendra iz Prištine, uz podršku Fondacije "Moj Balkan" Njujork/Beograd, realizovali su predstavu po drami Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj. Komad je baziran na Eshilovoj trilogiji “Orestija”, kao saga o balkanskoj porodici.

U predstavi igra međunarodna ekipa - glumci Ateljea 212 Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović, glumci Teatra La MaMa, kao i glumica iz Prištine Verona Kodža.

Profimedia
 

Beogradsko dramsko pozorište će se 9. novembra predstaviti sa scenskim projektom "Zelena čoja Montenegra", koji je imao premijeru 10. avgusta na festivalu Grad teatar Budva. Predstava je realizovana u koprodukciji BDP-a, navedenog festivala Grad teatar Budva i Gradskog pozorišta iz Podgorice, a Stevan Koprivica je autor dramatizacije ovog romana.

Na sceni "Raša Plaović" u Narodnom pozorištu, 17. novembra biće izvedena predstava "Vlast" Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića, a glavne uloge su dodeljene Aleksandru Srećkoviću Kuburi, Milošu Ðorđeviću, Nikoli Rakočeviću, Dimitriju Diniću, Vanji Ejdus i Zoranu Bećiću.

Profimedia
 

U Pozorištu na Terazijama u novembru će biti održana premijera muzičke predstave "Flešdens" prema istoimenom filmu iz 1983. godine, a u režiji Vladana Ðurkovića. Orkestraciju za predstavu uradio je Aleksandar Sedlar, dok su uloge poverene Neveni Nerandžić/Mini Nenadović, Slavenu Došlu/Arseniju Tubić, Mileni Živanović/Mitri Mladenović i drugima.

Zbog duplih podela, planirane su dve premijere za novembar, ali tačni datumi još uvek nisu objavljeni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike