,,Neću više, mama!'': Festival ,,Pozorište čuda'' ukazuje na veliki problem

30.10.2021

09:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Stvarajući poligon za razgovore o temi klimatskih promena koja se tiče svih nas, festival želi da otvori dijalog na ovu temu, podstakne mlade na razgovor, te ukaže na značaj individualne uloge u borbi protiv klimatske krize. Vreme za akciju je sad!

,,Neću više, mama!'': Festival ,,Pozorište čuda'' ukazuje na veliki problem
KV1 - Copyright Festival Pozorište čuda Promo/Andreja Lepir

U organizaciji Laboratorije interaktivnih umetnosti FDU, od 3. do 5. novembra biće održan festival ,,Pozorište čuda'' koji se organizuje u okviru dvogodišnjeg međunarodnog projekta CURIOUS (Culture as a Unique Resource to Inspire, Outreach and Understand Science), i zajedno sa partnerima iz Italije, Bugarske i Belgije, realizuje se uz podršku Kreativne Evrope, Ministarstva kulture RS i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

Ovaj festival na nesvakidašnji način spaja umetnost i nauku i kroz niz različitih, novih pozorišnih formata ruši davno postavljenu distancu između umetnosti i nauke kao dve suprotnosti i dokazuje upravo njihovu povezanost.

Festival Pozorište čuda Promo/Andreja Lepir
 

Uz njihovo zajedničko delovanje, na kreativan i drugačiji način, ukazuje se na goruće svetske teme kao što su klimatske krize, ekološki problemi, medijska manipulacija i mnogi drugi.

Jedna od scenskih izvedbi koju će publika videti na festivalu - ,,Neću više, mama!'', uvrštena je u program globalne inicijative Climate Change Theatre Action.

Scensko izvođenje, u režiji Ive Olujić, predstaviće sedam tekstova koji na različite načine tretiraju temu klimatskih promena.

Festival Pozorište čuda Promo/Andreja Lepir
 

Climate Change Theatre Action je projekat koji podržava, ali i bijenalno prikazuje različite izvođačke prakse umetnika i organizacija širom sveta koje se bave temom klimatske krize, sa željom da se kroz umetnost ukaže na ove probleme, kao i da se podstakne globalna zajednica na promišljanje i, pre svega, delovanje u ovom polju.

Odmah nakon ovog događaja, uslediće tribina pod nazivom ,,Dajmo sebi šansu – mladi i klimatske promene“ koja će se baviti temom klimatskog aktivizma kod mladih. Sa učesnicima tribine razgovaraće se o načinima na koje se mladi mogu motivisati da se informišu i učestvuju u borbi protiv zagađenja i klimatskih promena.

Festival Pozorište čuda Promo/Andreja Lepir
 

Stvarajući poligon za razgovore o temi klimatskih promena koja se tiče svih nas, Festival Pozorište čuda želi da otvori dijalog na ovu temu, podstakne mlade na razgovor, te ukaže na značaj individualne uloge u borbi protiv klimatske krize. Vreme za akciju je sad!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike