Ukoliko korona dozvoli: Pozorišne premijere na beogradskim scenama u oktobru

05.10.2021

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Mnogi prestonički teatri pripremaju kvalitetne komade u predstojećoj sezoni

Ukoliko korona dozvoli: Pozorišne premijere na beogradskim scenama u oktobru
Pozorišne maske - Copyright Profimedia

Pozorišna sezona 2021/2022 u Beogradu je nedavno otvorena, i teatri prestonice - Pinokio, BDP, Madlenianum i Vuk, tokom oktobra imaju u najavi nekoliko premijera, a mnogi vredno rade i na novim projektima za predstojeće mesece i pored sve teže situacije sa pandemijom.

Pozorište lutaka “Pinokio” na Novom Beogradu u sredu ima prvu premijeru u novoj sezoni - komad “Kako se voli Vesna” prema romanu čuvenog dramskog pisca Aleksandra Ace Popovića, u režiji Nevene Mijatović.

Glavne uloge tumače - Nina Perišić, Jovan Popović, Aleksandra Ristić, Ivana Todorović, dok dramatizaciju romana potpisuje Mina Petrić. U autorskoj ekipi je i glumac Lako Nikolić, ovde na poziciji asistenta za scenski pokret i animaciju, a muziku je komponovao Igor Andrić.

Profimedia
 

Beogradsko dramsko pozorište je uspešno počelo novu repertoarsku godinu 13. septembra premijerom dela “Living Room” nemačkog reditelja i autora Ersana Montaga, u okviru otvaranja 54. i 55. izdanja festivala BITEF.

Trenutno se pod krovom BDP-a do 9. oktobra odigrava mini festival “Naši dani”, u kome će domaćini ugostiti četiri predstave Novosadskog pozorišta: “Seljačka opera”, “Hasanaginica”, “Ana Karenjina” i “Nosorog”.

BDP nastavlja sa novim produkcijama, i tako je za 23. oktobar zakazana premijera dugo očekivane predstave “U raljama života”, u režiji Andreja Nosova, prema čuvenom romanu “Štefica Cvek u raljama života” Dubravke Ugrešić. Na velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ u ovom komadu publici će se predstaviti Iva Ilinčić kao Štefica Cvek, Vanja Nenadić, Vesna Čipčić, Dunja Stojanović, Aleksandar Vučković, Luka Grbić, Marko Todorović i Miloš Petrović Trojpec.

Dramatizaciju romana je napisala naša vodeća dramatuškinja Biljana Srbljanović, kojoj će to biti prva saradnja sa BDP-om.

Profimedia
 

Narodno pozorište je počelo sezonu 24. septembra odlaganom, i konačno izvedenom premijerom ruske drame “Vuci i ovce” Aleksandra Ostrovskog, u režiji Egona Savina i Gala koncertom Opere.

Takođe, izvedena je 4. oktobra i monodrama Hane Jovčić - “Lečenje duše In Vivo”, autorski projekat, kao povratak mlade glumice na scenu.

Balet “Alisa” u koreografiji igrača Dejana Kolarova biće premijerno izveden 25. oktobra u programu “Mladi koreografi”.

Nacionalni teatar će upriličiti gostovanja tokom oktobra. Komična opera “Tako čine sve” V. A. Mocarta, Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda, biće odigrana 19. oktobra, dok će se Akademija umetnosti iz Novog Sada predstaviti 26.10. sa doktorskim umetničkim projektom “Intimnosti” Anđelka Beroša.

Koncert “Drugi vek opera u Beogradu” biće realizovan 20. oktobra povodom Dana oslobođenja Beograda i 101 godine Opere u NP.

Profimedia
 

Za sam kraj oktobra je bila najavljena premijera poslednje komedije Branislava Nušića “Vlast” u adaptaciji i režiji Milana Neškovića. Ipak, novo čitanje ovog komada imaće premijeru 6. novembra na sceni „Raša Plaović“, a u podeli su Aleksandar Srećković, Branko Vidaković, Nikola Rakočević, Dimitrije Dinić, Vanja Ejdus i Zorana Bećić Ðorđević.

Teatar Vuk će imati nekoliko događaja u tekućem mesecu, kao što je 12. oktobra premijera predstave “Idiot - Skidanje sa krsta” gde su autori i glumci komada Dušan Matejić i Janko Cekić, prema romanu “Idiot” Dostojevskog.

Na repertoaru Vuka će biti i novi naslovi - “Nikad nismo bili ovde” Anje Čuković (19.10.), diplomski rad sa FDU-a - "Sloboda vera, nada" (21.10.) spomenutog Janka Cekića, premijera dela “Sedam smrtnih grehova” Bertolta Brehta 23. oktobra i “Služavka gospodarica” 27.10. u režiji Vladana Ðurkovića.

Profimedia
 

Opera i teatar Madlenianum je startovao novu sezonu 1. oktobra sa premijerom komada “Da krenemo ispočetka” Erika Emanuela Šmita, u režiji Andree Ade Lazić, gde igraju Slavko Štimac, Ljubomir Bulajić, Tamara Aleksić, Branka Petrić.

Sledeća dramska premijera ovog privatnog pozorišta u Zemunu uslediće 29. oktobra. U pitanju je intimna melodrama “Gospođica Julija” Augusta Strindberga, u režiji čuvenog Harisa Pašovića. Značajan reditelj sa prostora BiH, ostavio je dubokog traga na scenama beogradskih pozorišta i predstave su mu ušle u istoriju jugoslovenskog teatra, a posle 30 godina, Pašović će prvi put režirati u Beogradu i to remek-delo dramske književnosti.

Za naslovnu junakinju reditelj je odabrao mladu glumicu Saru Dirnbek, zvezdu slovenačkog teatra, višestruko nagrađivanu na značajnim festivalima. Strahinja Blažić je u ulozi Žana, Mina Pavlica u ulozi Kristine, a na sceni će biti i još šestoro mladih glumaca (Katarina Bradonjić, Ksenija Repić, Sofija Kovačević, Nikola Knežević, Jovan Veljković i Filip Stankovski), kao pravi ansambl.

Profimedia
 

Sezona u Jugoslovenskom dramskom pozorištu počela je 26. septembra premijerom dela "Široka zemlja" Artura Šniclera, reditelja Marka Manojlovića, a sledeći projekat je "Zagreb - Beograd via Sarajevo" Jelice Zupanc u režiji, adaptaciji i scenografiji Gorčina Stojanovića. U toj drami, u vozu od Zagreba do Beograda, priča prati zamišljeno putovanje Ive Andrića i Miloša Crnjanskog.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike