Tajna Teatra na Đumruku: Kako je magacin na Savi postao magacin umetnosti

04.12.2020

10:05 >> 16:53

0

Autor: Dejan Ćirić

Predstavom Smrt Stefana Dečanskog Jovana Sterije Popovića, u bivšem skladištu carinarnice na Savi u Beogradu, na današnji dan 1841. godine otvoreno je prvo

Tajna Teatra na Đumruku: Kako je magacin na Savi postao magacin umetnosti
Copyright Pixabay

Teatar na Đumruku ili Đumrukana je prvo stalno pozorište u Beogradu. Radilo je tokom 1841. i 1842. godine, u blizini današnjeg Savskog pristaništa Luke Beograd. Najzaslužniji za osnivanje teatra bili su naš poznati komediograf i jedna od centralnih pozorišnih ličnosti u Srba – Jovan Sterija Popović i glumac, reditelj i književnik Atanasije Nikolić. Njih dvojica su 1840. godine obnovili rad pozorišta u Kragujevcu. U Beograd su došli 1841, kada je Licej (Univerzitet), na kome su bili predavači, preseljen iz Kragujevca u Beograd, novu prestonicu Kneževine Srbije.

Nikolić je bio inicijator osnivanja pozorišta, dok mu je u tom poslu Sterija svesrdno pomagao. Teatar na Đumruku je praktično bio nastavak Sterijinog i Nikolićevog rada započetog u Kragujevcu 1840. godine. U pokretanju novog teatra dobili su podršku kneza Mihaila, pa je pozorište tokom svog rada jednim delom finansirano i državnom subvencijom. Vlada je naredila da se za potrebe ove ustanove kulture preuredi sala jednog velikog magacina u Đumrukani, na Savskom pristaništu, tada jednoj od najvećih beogradskih građevina.

Od početka brigu o teatru vodilo je tadašnje Popečiteljstvo prosveštenija (Ministarstvo prosvete), koje je za upravnika imenovalo Petra Radovanovića, jednog od najznačajnijih srpskih kulturno-prosvetnih i školskih poslenika u prvoj polovini 19. veka. Atanasije Nikolić je takođe imao zvanje upravnika i bavio se poslovima iz umetničkih oblasti, dok je Radovanović bio zadužen za finansijsko i organizaciono poslovanje i funkciju upravnika obavljao je tokom čitavog postojanja Teatra na Đumruku.

Jovan Sterija Popović sr.wikipedia.org

Pozorište je svečano otvoreno 4. decembra 1841. (po starom kalendaru) delom Jovana Sterije Popovića „Smrt Stefana Dečanskog“, i njegova delatnost se deli na dve faze. U prvoj, od 4. decembra 1841. do 25. februara 1842. godine, glumački ansambl su činili amateri. Zatim je u „Novinama srbskim“ raspisan konkurs za stalne glumce na koji su se javili članovi srpsko-hrvatske družine iz Zagreba, koji su bili okupljeni u „Domorodnom teatralnom društvu“, nekadašnjem „Letećem diletantskom pozorištu“, nastalom u Novom Sadu. Uprava pozorišta ih je angažovala i oformljen je profesionalni glumački ansambl, koji je 26. februara izveo komad „Miloš Obilić“, Jovana Sterije Popovića. Tako je Teatar na Đumruku postao prvo profesionalno pozorište u Srbiji.

Pozorište je prestalo s radom krajem avgusta 1842. godine, za vreme bune ustavobranitelja. Poslednja predstava odigrana je 16. avgusta. Ubrzo je Toma Vučić Perišić podigao bunu tokom koje je sa vlasti svrgnut Mihailo Obrenović, čest posetilac Teatra na Đumruku.

PROČITAJTE JOŠ: Čarolija pozorišta: Na današnji dan odigrana je prva predstava u Beogradu – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike