Jedna predstava se ne preporučuje mlađima od 16 godina: Festival „Naši dani“ u BDP (FOTO)

05.10.2021

07:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Od 5. do 9. oktobra Novosadsko pozorište će beogradskoj publici predstaviti četiri autentična komada

Jedna predstava se ne preporučuje mlađima od 16 godina: Festival „Naši dani“ u BDP (FOTO)
Copyright Predstava Ana Karenjina Promo/Srđan Doroški

Festival „Naši dani“ nastavlja se u Beogradskom dramskom pozorištu. U okviru festivala Novosadsko pozorište (Ujvideki Sinhaz), predstaviće svoje produkcije beogradskoj publici od 5. do 9. oktobra, a ovogodišnji ciklus Festivala “Naši dani” završava se u novembru gostovanjem predstava SNP-a u Beogradskom dramskom pozorištu.

„Seljačka opera“ - 5. oktobar

Predstava Seljačka opera Promo/Srđan Doroški
 

Predstava je zasnovana na arhaičnoj priči, u kojoj se klasične teme incesta i skrivenog roditeljstva surpotstavljaju motivima iz mađarskih narodnih balada. Događaji iz prošlosti se oživljavaju, tako da smo svedoci davno počinjenih grehova.

Predstava Seljačka opera Promo/Srđan Doroški
 

Prošlost se suočava sa sadašnjošću, likovi iz jednog i iz drugog vremena sreću se i reaguju jedni na druge u trenutku kada se predstava odigrava. Narativ je praćen muzikom, koja se zasniva na mešavini mađarskih narodnih pesama sa područja Transilvanije, baroknog prizvuka, klasicizma i roka. Predstava se ne preporučuje mlađima od 16 godina.

„Nosorog“ - 6. oktobar

Reditelj Nikita Milivojević je ovom komadu rekao:

 - Počinjali smo, stajali, nastavljali. Hvala glumcima čija je želja bila jača od rizika. Ako sam ikada pogodio šta treba da režiram, sada jesam, iako sam već dugo planirao rad na ovoj predstavi. Jonesko je pisao sa jasnom asocijacijom na fašizam, govorio je o ideološkom zagađenju, a mi danas živimo u sveopštem, mentalnom, duhovnom zagađenju. Kad pogledamo napolje, vidimo poplavu besmislenih reči, pojava, ponašanja… Ljudi danas možda razmišljaju da je Joneskov humor prevaziđen, a ja sam fasciniran svake večeri dok slušam glumce kako izgovaraju njegov tekst. Da li je moguće da je ovo napisano pedesetih godina 20. veka?! Budućnost se nekad najbolje uvidi u prošlosti.

Predstava Nosorog Promo/Srđan Doroški
 
Predstava Nosorog Promo/Srđan Doroški
 

Kako se ispostavlja čovek ne nauči baš mnogo na svojim greškama. Uvek se na početku smejemo nekim stvarima i ne shvatamo koliko tragične i ozbiljne mogu biti, a onda se na kraju, kad je već kasno, nekako dozovemo pameti. Otprilike je tako bilo i sa ovom pričom i sa Joneskovim iskustvom. Ko može biti prorok i reći nam šta nas još očekuje? Zapravo, srećan sam što smo uopšte došli do kraja i što možemo da kažemo da smo završili predstavu, i ono što znam i vidim – a to je da je glumci vole. Kada glumci vole da igraju svoju predstavu, nema ništa bolje – ističe Milivojević.

„Hasanaginica“ - 7. oktobar

„Hasanaginica“ inspirisana dramom Ljubomira Simovića u režiji Andraša Urbana predstava je koja se obavezno mora videti. Strasno, žustro, odvažno, lucidno, za život i smrt igra ceo ansambl.

Predstava Hasanaginica Promo/Srđan Doroški
 
Predstava Hasanaginica Promo/Srđan Doroški
 

„Hasanaginica“ nije samo drevna priča o ljubavi, bolu, muškarcu i ženi, porodici. „Hasanaginica“ je pre svega priča o ženi. O ženama. Da, naizgled je o položaju žene usred islamske neke države ‒ ali ruku na srce, položaj žene je samo naizgled bolji kod nas ili čak u nekoj civilizovanijoj zemlji. Usred svetskih i lokalnih skandala zlostavljanja žena ‒ stiže večna priča o večnom zlostavljanju apsolutne žene i majke. #metoo #hasanaginica

„Ana Karenjina“ – 9. oktobar

Predstava Ana Karenjina Promo/Srđan Doroški
 
 

Ana je poštena, Ana je dobra majka, dobra supruga. Ana je zaljubljena. Ali ne u svog muža. Ana najviše voli dve stvari i za njih daje život – za ljubavnika i sina. Ana zna da jedno isključuje drugo… Voz je krenuo iz Sankt Peterburga i sve većom brzinom juri ka stanici...

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike