Vesna Čipčić o ulozi u kojoj ne izgovara nijednu reč: Posveta ženama kao najvećim žrtvama ratova

09.09.2021

16:15 >> 16:22

0

Autor: Dejan Ćirić

Nisam imala ideju kako ću to uspeti da odigram bez ijedne reči, međutim kroz rad sa Montagom shvatila sam da mi tekst i ne treba i da je pravo zadovoljstvo z

Vesna Čipčić o ulozi u kojoj ne izgovara nijednu reč: Posveta ženama kao najvećim žrtvama ratova
Copyright Vesna Čipčić Foto:24sedam/Goran Sivački

Ovogodišnji 54/55. Bitef trajaće od 13. do 25. septembra, a uoči otvaranja 15. biće održana i dva dana Prologa.

Predstava koja ima čast da bude izvedena prvog dana biće premijerno odigrana u Beogradsko dramskom pozorištu, a u pitanju je komad “Living room” Ersana Montaga.

Kako je na današnjoj konferenciji najavio umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, priča prati život jedne žene koju u mlađim danima, tokom osamdesetih godina, tumači Iva Ilinčić, dok je u današnjem vremenu igra Vesna Čipčić.

Ivan Medenica / Promo / Jakov Simović

– Komad je u estetskom smislu spektakularni spoj kemp poetike Pedra Almodovara i nekog realizma. Taj realizam je samo prvi sloj iza koga se nalaze dublje poente. Taj formalni okvir i vizuelna atmosfera je idealni kontekst za razvoj jedne melanholične priče o prolaznosti, o starenju, o velikim životnim gubicima, gubitku mladalački ideala, nada i na kraju i fenomenu smrti. Pratimo, dakle, život naše junakinje u jeku mladalačke snage, u iščekivanju života, karijere, tokom osamdesetih godina, a onda preskočimo neko vreme i vidimo je danas, poslednjeg dana njene karijere – objasnio je Medenica i istakao da se „predstava ne bavi društveno političkim temama kao takvim, niti odgovornošću Miloševićevog režima za ratove devedesetih, ali brani stav da su žene najveće žrtve svih ratova, bez obzira na to čijoj strani njihovi muškarci pripadali.”

– Ovo jeste jedna posveta ženama kao najvećim žrtvama ratnih stradanja, najvećim žrtvama tog krvavog žrvnja istorije – kazao je Medenica.

ATA Images/Antonio Ahel

Vesna Čipčić, govoreći o ovoj ulozi, istakla je da je u pitanju ozbiljan i veoma zanimljiv rad, kao i da je tokom procesa doživela nekoliko pozitivnih “šokova”.

– Kada sam stigla na prvu probu zatekla sam celokupan dekor, gotove kostime, svetlo, ton, što je zaista neuobičajeno za naše prilike. Zatim, kao i svaki glumac, prvo sam pogledala koliko teksta imam, koliko je moj lik prisutan, međutim Ersan Montag mi je rekao: “Nema teksta”. U prvi mah sam mislila da sam pogrešila i da mi tu nije mesto. Nisam imala ideju kako ću to uspeti da odigram bez ijedne reči, međutim kroz rad sa Montagom shvatila sam da mi tekst i ne treba i da je pravo zadovoljstvo zaista raditi kako osećaš, da ne morate da kažete, a igrate. Veoma uzbudljivo, to nisam nikada doživela za sve ove godine i mladim kolegama želim da to osete. Na sceni je bilo toliko radosti igranja, emocije, strasti, prosto neverovatno. Sjajna je celokupna ekipa i zaista od srca želim da dođete i vidite ovaj neobični komad – istakla je glumica.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike