Počinje praznik saksofona: Fantastični virtuozi otvaraju "Belgrade SAXperience" u Narodnom muzeju

28.09.2021

13:16

0

"Program našeg festivala treba da bude motivacija za naše kompozitore da pišu muziku za saksofon", kaže Milan Savić, osnivač ove međunarodne manifestacije

Počinje praznik saksofona: Fantastični virtuozi otvaraju "Belgrade SAXperience" u Narodnom muzeju
Copyright Duo Vibrance / Promo / Belgrade SAXperience 2021

Saksofonista Milan Savić, osnivač Međunarodnog festivala saksofona Belgrade SAXperience bio je gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor u kojem najavljuje večerašnje otvaranje prestižne muzičke smotre u atrijumu Narodnog Muzeja gde će nastupiti austrijski "Avido Duo".


Kako je Savić istakao, veoma je ponosan što su poštovaoci tog izuzetnog instrumenta 8. put dočekali otvaranje prvorazrednog muzičkog događaja u Beogradu.

- Fantastičan dvojac virtuoza otvara festival u Narodnom muzeju. Sviraće interesantan repertoar sastavljen od klasične muzike, krosovera, savremenih kompozicija. Publika ima priliku da vidi izuzetno interesantan program na otvaranju praznika saksofona - kazao je Savić.
Tanjug/Strahinja Aćimović
Saksofonista Milan Savić

Cenjeni muzičar kaže da će druge večeri festivala 29. septembra u Svečanoj sali Skupštine Grada nastupiti Morphing Saxophone Quartet, koji čine četvorica vrhunskih saksofonista iz Francuske: Kristof Greze, Edi Lopez, Antoni Malkon i Matju Delaž.

- Oni nam dolaze iz Pariza. Reč je o jednom od najboljih francuskih kvarterta u Francuskoj - kaže Savić i dodaje da će 30. septembra nastupiti zajedno sa mecosopranom Anom Radovanović u UK Parobrod.

- Mi činimo Duo Vibrance i sviraćemo tri nove kompozicije srpskih autora. Iz pozicije osnivača festivala namera mi je da promovišemo domaće kompozitore. Program našeg festivala treba da bude motivacija za naše kompozitore da pišu muziku za saksofon - rekao je Savić.

Tanjug/Strahinja Aćimović
Saksofonista Milan Savić

Prema njegovim rečima italijanski saksofonista Damino Grandeso predstaviće svoj projekat "Grandessocera – Electric Propaganda za saksofon, elektroniku i video" u Dorćol Platzu.

- Reč je o jednom od najznačajnijih italijanskih saksofonista koji na festival dolazi zahvaljujući Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. On će nakon koncerta u Beogradu krenuti na turneju po Srbiji - kazao je Savić.

DAMIANO GRANDESSO / Promo / Belgrade SAXperience 2021
Damiano Grandesso

Za njega nema dileme da bi više muzičkih škola u Srbiji trebalo da dobije klasu saksofona kako bi se taj fantastični instrument više afirmisao kod nas.


- U Srbiji ima samo 15 muzičkih škola u kojima je moguće imati saksofon kao osnovni predmet. U poređenju sa zemljama u regionu to je zanemarljivo. Jedino mesto gde neki muzičar može da studira saksofon u Srbiji je Akademija umetnosti u Novom Sadu - kazao je Savić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike