Superstar na violončelu, brutalna simfonija i Beogradska filharmonija: Felc i Mozer predstavljaju veče Šostakoviča

28.09.2021

07:18

0

Autor: Dejan Ćirić

Stari znanac i miljenik filharmonijske publike, kanadsko-nemački violončelista zemunskog porekla, odsviraće Koncert br. 1, jedan od najtežih u literaturi za ovaj instrument

Superstar na violončelu, brutalna simfonija i Beogradska filharmonija: Felc i Mozer predstavljaju veče Šostakoviča
Copyright Johanes Mozer Promo/Marko Đoković

Šef-dirigent Gabrijel Felc ponovo je pred Beogradskom filharmonijom, povodom prvog zajedničkog nastupa u novoj sezoni, u petak, 1. oktobra u 20 časova na Kolarcu. Sa orkestrom priprema veče Šostakoviča, a kao solista nastupa superstar na violončelu, Johanes Mozer.

Stari znanac i miljenik filharmonijske publike, kanadsko-nemački violončelista zemunskog porekla, Johanes Mozer, odsviraće Koncert br. 1, jedan od najtežih koncerata u literaturi za ovaj instrument, posvećen Mstislavu Rostropoviču.

Gabrijel Felc Promo/Marko Đoković
Gabrijel Felc Promo/Marko Đoković

Mozer je jedan od vodećih violončelista sveta, dobitnik mnogih nagrada kao što je prva na čuvenom takmičenju “Čajkovski”.

Redovno sarađuje sa vrhunskim dirigentima kao što su Muti, Mazel, Jansons, Gergijev, Mehta, Jurovski, Jarvi, Neze-Segen, Dudamel, kao i sa najpoznatijim svetskim orkestrima.

Drugi deo koncerta posvećen je brutalnoj simfoniji broj 10, u Felcovom  jedinstvenom i inspirativnom tumačenju. Ovo delo direktno vodi u godinu Staljinove smrti i precizno daje sliku tog vremena. Priča o stalnom sukobu Šostakoviča sa sovjetskim vlastima veoma je poznata, a čim je do njega došla vest o smrti diktatora, kompozitorov prvi potez je bila ova simfonija koja sumira sve što je imao da kaže, ali i označava novi početak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike