Tri dana hapšenja Slobodana Miloševića: Svi detalji o seriji "Porodica" (FOTO+VIDEO)

12.03.2021

12:04 >> 18:12

0

Ovo je priča o početku kraja jedne porodice, jedne zemlje i jedne epohe. Poslednji zajednički trenuci koje će doživeti na slobodi i trenutak opsade njihove

Tri dana hapšenja Slobodana Miloševića: Svi detalji o seriji "Porodica" (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia/ATA Images/24sedam

Nakon 20 godina od hapšenja bivšeg predsednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, od 29. marta počinje prikazivanje mini TV serije “Porodica”, koja prati poslednjih 48 sati zajedničkog života članova porodice Milošević.

Pod opsadom policije, novinara i demonstranata, porodica Milošević i njihovi prijatelji i saradnici, nalaze se u vili Mir na Dedinju, bez ikakve kontrole nad situacijom, a nepredvidive ljudske reakcije počinju da izlaze na površinu.

– Ova serija prevazilazi politiku i bavi se ljudskim sudbinama četvoročlane porodice, koji nikada nisu verovali da se ovako nešto može desiti i koji reaguju nepredvidivo, instiktvno i ljudski. Ovo je priča o početku kraja jedne porodice, jedne zemlje i jedne epohe. Poslednji zajednički trenuci koje će ova porodica doživeti na slobodi i trenutak opsade njihove kuće predstavljaju metaforu i tragediju ne samo njih samih, već i cele zemlje i naroda – kaže scenarista i reditelj Bojan Vuletić.

Printscreen/RTS

Objašnjava da je serija “Porodica”, koju čini pet epizoda, dramska interpretacija stvarnih događaja. Zasnovana je na do sada poznatim činjenicama, autentičnim snimcima, javno dostupnim informacijama i svedočenjima onih koji su bili prisutni. Pojedini likovi su izmišljeni, a neke scene rezultat su pretpostavke, kreativne obrade i umetničke slobode.

– Analizirao sam koji je istorijski momenat obeležio celi region kojem pripada i Srbija i shvatio da je to hapšenje Slobodana Miloševića. Taj događaj nije uticao samo na Miloševićev život i život njegove porodice već i na sve nas koji živimo na ovim prostorima. Čini mi se da je prošlo dovoljno vremena od tog događaja da bi mogli da ga problematizujemo kroz televizijski format – kazao je Vuletić za Tanjug.

Promo / Porodica

Kako ističe, “Porodica” nije dokumentarni film niti gledaoci treba da prihvate taj televizijski format kao istorijski dokument.

– Mi ne tvrdimo da se sve odigravalo u vili Mir u tih 48 sati kao što smo to mi predstavili. Reč je o autorskom pogledu na te događaje gde je akcenat stavljen na porodicu. Ne samo Miloševićevu porodicu, već na sve naše porodice koje su 10 godina bile pod uticajem Miloševićeve vlasti. Ljudi manje više znaju šta se dogođalo ispred vile Mir i kakva je situacija bila u tadašnjoj državnoj administraciji, ali malo ko od nas može da pretpostavi razvoj i rasplet događaja u samoj vili. Verujem da će upravo taj deo serije biti najinteresantniji gledaocima – kazao je Vuletić.

Promo / Porodica

Reditelj napominje da je svestan lavine različitih komentara koje će izazvati emitovanje “Porodice”, ali naglašava da ideja autorske ekipe nije bila glorifikacija ili satanizacija bilo koga.

– Želeli smo iz humane perspektive da predstavimo tu porodicu i ljude oko nje u specifičnim istorijskim okolnostima. Kreirali smo seriju koja se iz ljudske perspektive bavi talačkom krizom. Na neki način sve što se tada dešavalo je metafora cele tragedije te porodice, ali i celog našeg društva – kazao je Vuletić.

U seriji Slobodana Miloševića igra Boris Isaković, Mirjanu Marković je dočarala Mirjana Karanović…Uliks Fehmiu se našao u ulozi Zorana Ðinđića.

Profimedia/ATA Images

Svetozar Cvetković se našao u ulozi Vojislava Koštunice, dok će Vladimira Bebu Popovića u seriji oživeti Radovan Vujović. Marija Milošević biće Tijana Marković, Branislav Ivković Gordan Kičić, Slavica Đukić Dejanović Katarina Žutić, Nebojša Pavković Milutin Karadžić, dok će Tomu Fila igrati Marko Baćović. Milorada Ulemeka Legiju igra Vuk Kostić.

Profimedia/ATA Images

U ulozi Bogoljuba Bjelca naći će se Miloš Timotijević, urednik na TV biće Ljubomir Bandović, zamenik urednika na TV Dubravka Kovjanić, te novinar Isidora Simionović, a Svetlana Bojković igraće ulogu penzionerke na protestu, dok će poslugu u vili Mir igrati Jana Bjelica. Milan Marić igra Čedomira Jovanovića.

Profimedia/ATA Images

Vuletić kaže da je birao glumce koji fizičkim izgledom, ali i unutrašnjom snagom i talentom mogu da iznesu tako kompleksne zadatke.

– Slična televizijska serija nije rađena u Srbiji, ali ni u regionu – kazao je Vuletić.

Pročitajte još

Ovaj zajednički projekat produkcijske kuće Firefly i Telekoma Srbije će biti istovremeno premijerno emitovan od 29. marta svakim danom na Superstar TV i RTS 1.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike