Katarina Žutić o ulozi prve žene novinara: Čovečanstvo se neće odreći cenzure

11.11.2020

18:09 >> 07:48

0

Milica Miletić Tomić je hrabra, čvrsta žena koja se borila za ljudska prava, ravnopravnost, a bila je pionir u borbi za ženska prava..., kaže glumica uoč

Katarina Žutić o ulozi prve žene novinara: Čovečanstvo se neće odreći cenzure
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Biografsko – istorijska drama “Ime naroda” Darka Bajića koja je otvorila ovogodišnji 27. Festival evropskog filma Palić, kao i 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE, biće premijerno prikazana u četvrtak 12. novembra u Kombank Dvorani uz prisustvo autorske i glumačke ekipe.

Film po scenariju Milovana Vitezovića govori o jednoj od ključnih ličnosti Novog Sada i srpske istorije uopšte – Svetozaru Miletiću. Uglednog advokata, člana ugarskog parlamenta i doživotnog borca za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini tumači Ljubomir Bandović.

– Priča o Svetozoru Miletiću nije bilo koja priča, od nje kada je ispričate,  zasija pola planete. Znate, mi imamo dužnost prema svom talentu, ne da bi od njega izvlačili korist, nego da od njega menjamo svet. Miletić je to spoznao, priznao i nije se postavljalo pitanje da li će da da život za svoja uverenja. U odnosu na ono što mi danas živimo je ne spektakl, nego naučna fantastika – kazao je Bandović danas na konferenciji za medije.

Foto 24sedam/Katarina Mihajlović

Autori ostvarenja s pravom su veliku pažnju posvetili i Miletićevoj ćerki Milici, prvoj ženi novinaru u Srbiji koja je nastavila borbu za tadašnju čuvenu “Zastavu”, kao i njenom mužu Jaši Tomiću (Andrija Kuzmanović), Miletićevom nasledniku u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. Ovo je priča o njima i njihovoj borbi.

U ulozi Milice Miletić kasnije Tomić našle su se Anja Pavićević i Katarina Žutić, predstavljajući je u različitim razdobljima života.

– Milica Tomić je novinarka, hrabra čvrsta žena koja je zapravo bila jedna od pionira na našim prostorima. Koja se borila za ljudska prava, ravnopravnost među polovima i uopšte ravnopravnost. Ali bila je pionir u smislu borbe za ženska prava…Mi danas kao da smo regresirali u smislu odnosa prema ženama…sada smo na nekom formalnom priznavanju, a neformalnom regresiranju odnosa prema ženama – rekla je Žutićeva.

Govoreći o novinarstvu tada i sada, glumica je rekla da se čovečanstvo nikad neće odreći cenzure, te da će uvek postojati borba za prevlast koja će se prelamati preko medija.

Bandović se nadovezao rekavši da su se u to vreme političari bavili politikom, a novinari vestima, dok se danas političari bave samo biznisom, a novinari uglavnom bljuvotinama.

– Cenzura kao u našem filmu postojala je i tada i sada, samo što je u to doba to bilo konkretnije, moram reći da je danas sve devalvirano, jer se i glumački poziv danas sveo na zabavljački, ali onda se desi da imamo priliku i da radimo nešto ovako uzvišeno. Tako se i novinarski posao dosta svodi u današnje vreme na rekla-kazala, a manje je ozbiljnog novinarstva, kakvog je bilo upravo u filmu koji smo snimili – smatra Bandović.

Foto 24sedam/Katarina Mihajlović

Reditelj i ko-scenarista Bajić, koji nije bio prisutan, već se obratio putem Skajpa, istakao je da je Miletić bio važan ne samo za Srbe i Vojvodinu, već i za čitav Balkan, a bio je “jedan od retkih slobodoumnih ljudi, uvek je govorio ono što misli, zbog čega su ga svi poštovali, omladina ga je obožavala i pratila.”

U ostalim ulogama našli su se i Žarko Laušević, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Ana Franić, Arpad Mesaroš, Radovan Vujović, Jovan Ristovski, Pavle Mensur, Ivan Bekjarev…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike