Završen Martovski festival: Dodeljene nagrade za 67. i 68. izdanje

26.04.2021

08:27 >> 11:06

0

Gran pri je uručen Stefanu Đorđeviću za Poslednja slika o ocu i Nikoli Dragoviću za film Zaklinjem se

Završen Martovski festival: Dodeljene nagrade za 67. i 68. izdanje
Copyright Promo / Stanislav Milojkovic

Dodelom nagrada, sinoć je u Domu omladine Beograda završeno duplo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularnog Martovskog festivala.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik Organizacionog odbora festivala Andreja Mledenović izrazio je zadovoljstvo jer je publika imala prilike da vidi takmičarske programe 67. i 68. izdanja Martovskog festivala.

– Imali smo bogat program zahvaljujući umetničkom direktoru festivala Dejanu Dabiću. Obećavamo da će naredni 69. Martovski festival biti još bolji – kazao je Mladenović.

Promo / Stanislav Milojkovic

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl je napomenuo da je Martovski festival jednom menjao adresu, nekoliko puta menjao državu, a u ovom izdanju i ime.

– Umesto martovskog postao je aprilski festival. Šalu na stranu, jako je važno što smo održali ovaj festival. Po istom receptu održaćemo dupla izdanja Festivala u Sopotu i Bitefa – kazao je Karl i pozvao publiku da za dve nedelje dođe na Fest.

Nagrade 67. Martovskog festivala:

Nagrada za najbolji međunarodni kratki igrani film dodeljena je francuskom filmu “Besprekorno” u režiji Nathana Francka, dok je za domaći kratki igrani uručena ostvarenju “Jesenji valcer” Ognjenu Petkoviću uz obrazloženje da podseća na niz distopijskih filmova, od “Paklene narandže” do “Mad Maxa”.

Promo / Stanislav Milojkovic

Nagrada za najbolji eksperimentalni film pripala je ostvarenju “Hickteria” Izvanrednog Boba, a za najbolji animirinai proglašen je “Prelazak” Igora Ćorića.

Najbolji dokumentarni film do 50 minuta je već više puta nagrađivan “A sad se spušta veče” Maje Novaković uz obrazloženje: “Za poetski ton kojim prenosi jednostavnost i čistoću svakodnevnog života u zabačenim brdima istočne Bosne.”

Printscreen / Youtube

Nagrada za najbolji dokumentarni film preko 50 minuta pripala je filmu “Speleonaut” Sonje Đekić, a Gran pri 67. Martovskog festivala dodeljen je Stefanu Đorđeviću za “Poslednja slika o ocu” uz obrazloženje da film ostavlja senku na duši i uramljuje se u poslednjoj zemaljskoj slici oca.

Najbolji filmovi 68. Martovskog festivala:

Promo / Stanislav Milojkovic

Najbolji Međunarodni kratki igrani film je “Crveni Aninsri” sa Tajlanda, dok je za domaći u toj kategoriji proglašen “Kako sam pobedio lepak i bronzu” Vladimira Vulevića.

Nagrada za animirani film otišla je u ruke Vojina Vasovića za film “Veliki robot”, a za dokumentarni film do 50 minuta pripala je Ivanu Milosavljeviću za “Plavu granicu”.

Film Filipa Čolovića “Potreba za mržnjom” proglašen je za najbolji dokumentarni film preko 50 minuta uz obrazloženje da predstavlja intimnu ispovest o gubitku brata koji je svirepo ubijen.

– Ono što zapravo odvaja ovaj film, i kandiduje ga u odnosu na ostale jeste bratska emocija. Iskonska bratska ljubav u odnosu na antitezu – mržnju i njen usud i prokletstvo. Kroz film se prepliće puno motiva u okviru dramaturške konstrukcije koja nosi sve potrebne elemente drame pretendujući više Televizijskom zanru. Svaki od ovih motiva je priča i može biti film. Novinarski pristup rediteljskom i montažnom ritmu, ali film nije književnost. Film je misao ponuđena oku – ocenio je žiri.

Pročitajte još

Gran pri nagrada 68. Martovskog festivala uručena je Nikoli Dragoviću za film “Zaklinjem se”.

Ceo spisak nagrađenih može se naći na zvaničnom sajtu Martovskog festivala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike