Potresna istinita priča o ličnoj tragediji: Film „Potreba za mržnjom“ na Martovskom festivalu (FOTO+VIDEO)

16.04.2021

18:15 >> 14:33

0

Autor: Dejan Ćirić

Tragično ubistvo tridesetogodišnjeg mladića Fedora Frimermana 2013. godine je potreslo čitavu Srbiju

Potresna istinita priča o ličnoj tragediji: Film „Potreba za mržnjom“ na Martovskom festivalu (FOTO+VIDEO)
Copyright Film "Potreba za mržnjom"/Promo

Dokumentarni film reditelja Filipa Čolovića „Potreba za mržnjom“ biće prikazan u takmičarskom programu 68. Martovskog festivala 22. aprila u 13 časova u Domu omladine. Tragično ubistvo tridesetogodišnjeg mladića Fedora Frimermana potreslo je čitavu našu zemlju. Čolović je izgubio svog brata Fedora 2013. godine kojeg je obezbeđenje beogradskog splava „Sound“ tuklo do smrti naočigled posetilaca. Film kroz intimnu ispovest reditelja istražuje korene bezrazložnog nasilja i mržnje u našem društvu. „Potreba za mržnjom” je dokumentarac o tome kako se stvara i širi mržnja, i kako smo kao društvo lako pristali na nasilje koje nas okružuje.

Filip Čolović je snimao ovaj film više od četiri godine, vođen isključivo željom da skrene pažnju na eskalaciju nasilja u našem društvu i nažalost neadekvatno reagovanje sistema na ovakve slučajeve, pa i nedostatak empatije.

Promo

– Film se bavi slučajevima koji su se desili između 2000. do 2015. godine, ali i klimom u zemlji koja pogoduje nasilničkom ponašanju, kao i korenima nasilja koje nas trenutno okružuje. Razgovarao sam sa ljudima čiji su bližnji stradali bez ikakvog razloga, odnosno, stradali su zbog akumulacije agresije i nasilja, zbog neke iracionalne mržnje, a neki čak i iz čiste dosade nasilnika. Svim ovim slučajevima zajedničko je da su nasilnici i ubice prolazili nekažnjeno ili sa minimalnim kaznama, pa deluje da veća prava imaju nasilnici, nego žrtve i oštećeni. Ono što je meni veoma važno u filmu je segment o vaspitanju generacija koje dolaze, jer je sve više nasilničkog ponašanja i vršnjačkog nasiilja u školama – ističe reditelj.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

“Umeće koje je Čolović pokazao što rediteljskim rešenjima, što narativnim, čini ovaj film jednim od najupečatljivijih ostvarenja srpske kinematografije poslednjih godina” – Sanja Dojkić (B92).

“Neizlečivo tužno srce ima ovaj beogradski televizijski i filmski reditelj, poeta i pisac i takvo je svoje srce razgolitio pred gledaocima filma “Potreba za mržnjom” – Dubravka Lakić (Politika).

Pročitajte još

Film je premijerno prikazan u našoj zemlji prošle godine na Beldocs festivalu, a ovo je tek druga prilika da domaća publika pogleda ovo ostvarenje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike