Film naše rediteljke osvaja svet: "A sad se spušta veče" niže nagrade

06.12.2020

16:31 >> 05:21

0

Kratkom dokumentarnom ostvarenju Maje Novaković pripalo je priznanje u Čileu, Španiji i Velikoj Britaniji, a pre toga i u Njujorku

Film naše rediteljke osvaja svet: "A sad se spušta veče" niže nagrade
Copyright Printscreen / Youtube

Autorka Maja Novaković i čitava ekipa filma „A sad se spušta veče“ ponovo imaju razloga za ponos i radost – njhov kratki dokumentarni film uknjižio je još tri međunarodna festivalska priznanja.

Kako saopštavaju iz Filmskog centra Srbije, u pitanju su nagrade za najbolji ruralni kratki film (Festival de Peliculas Nativas AricaNativa u Čileu), specijalno priznanje (L’Alternativa, Festival de Cine Independiente de Barcelona u Španiji) i Najbolji kreativni film (Kendal Mountain Festival u Velikoj Britaniji).

Pomenuti film se nedavno našao među samo pet ostvarenja nominovanih u kategoriji Izvanrednog postignuća na polju kratkometražnog dokumentarnog stvaralaštva 14. izdanja Cinema Eye-ja, a isto se dogodilo i u slučaju 11. DOC NYC-a, najopsežnijeg festivala dokumentarnog filma na tlu Amerike, gde je izborio mesto u užem izboru od samo 12 filmova tog metra.

Kako navode upućeni, nominacije u slučaju DOC NYC-a na dosadašnjem uzorku se u velikoj meri preklapaju sa docnijim nominacijama za nagradu Oskar.

Printscreen / Youtube / Mi o nama

„A sad se spušta veče“ prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake „pričaju”, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje.

Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako u njihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi.

Scenaristkinja i rediteljka ovog filma je Maja Novaković, koja je, uz Milana Milosavljevića, i producentkinja ovog ostvarenja. Protagonistkinje su Vinka Radić i Obrenija Radić. Direktorka fotografije je Jasna Prolić, a Maja Novaković i ona su se postarale i za snimateljski rad.

Ostvarenje je nastalo uz podršku FCS.

PROČITAJTE JOŠ: Reditelj filma o Marini Abramović: Ona i Tito su najveći performeri sa ovih prostora

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike