Grofice i vojnici svirali Bitlse i „Pukni zoro“: Spektakularni koncert u centru Beograda

06.06.2021

13:30 >> 13:46

0

Autor: Dejan Ćirić

Među spontano okupljenom publikom bilo je i onih koje je ovaj nastup podsetio na one koji se održavaju na ulicama svetskih metropola

Grofice i vojnici svirali Bitlse i „Pukni zoro“: Spektakularni koncert u centru Beograda
Copyright ATA Images/Miloš Tešić

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički” i Gudački orkestar „Grofice od Veseksa“ održali su sinoć zajednički koncert ispred Kulturnog centra Beograda.

Posebno inspirisani vojni muzičari, izveli su splet svetski poznatih hitova, popularne kompozicije filmske i umetničke muzike srpskih, britanskih i internacionalnih autora, kao i čuvene i uvek rado slušane srpske vojne marševe, ali i tradicionalne britanske melodije.

ATA Images/Miloš Tešić

Za dirigentskom palicom smenjivali su se Katarina Božić, major Igor Mitrović iz ansambla „Binički“ i gošća iz Ujedinjenog Kraljevstva, kapetan Sara Marinesku, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Mnogobrojni prolaznici na početku pešačke zone Knez Mihailove ulice i Trga Republike, zastajali su i začas postali oduševljena publika koja je aplauzom nagradila svaku od izvedenih melodija. S posebnim oduševljenjem uživalo se u hitovima grupa „Kvin“, „Aba“ i „Bitlsi“, muzici iz filmova o Džejmsu Bondu, kolažu srpske tradicionalne muzike i uvek rado slušanim „Tamo daleko“ i „Pukni zoro“.

ATA Images/Miloš Tešić

U redovima srpskih i britanskih vojnih muzičara, jedna violina bila je u rukama ambasadorke Velike Britanije Šan Maklaud, koja im se pridružila u izvođenju nekoliko numera.

Među spontano okupljenom publikom bilo je i onih koje je ovaj koncert podsetio na nastupe koji se održavaju na ulicama svetskih metropola.

ATA Images/Miloš Tešić

Organizatori i pokrovitelji ovog jedinstvenog muzičkog dešavanja su Ministarstvo odbrane i britanska ambasada u Beogradu, u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda. Nadahnuti nastup Umetničkog ansambla „Stanislav Binički” i Gudačkog orkestra „Grofice od Veseksa“ predstavlja nastavak saradnje vojnih orkestara Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva koja je započeta još pre nekoliko godina. Tom prilikom je ansambl „Stanislav Binički“ ugostio kolege iz Orkestra divizije Princa od Velsa, podseća se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike