Zvali su ga "spasitelj tanga": Koncert „U čast Pjacole“ na Kolarcu

02.06.2021

17:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuveni umetnik je autor oko 750 dela različitih žanrova i stilova, među kojima ima i filmske muzike

Zvali su ga "spasitelj tanga": Koncert „U čast Pjacole“ na Kolarcu
Copyright Profimedia

Koncert pod nazivom „U čast Pjacole“, organizovan povodom obeležavanja 100 godina od rođenja argentinskog kompozitora Astora Pjacole, biće održan 9. juna u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, saopšteno je iz te ustanove.

Na koncertu će nastupiti ne samo domaći već i svetski poznati muzičari – srpska violončelistkinja Maja Bogdanović, internacionalni kompozitor i majstor izvođač na bandoneonu Marselo Nisinman, englesko-holandski violinista Danijel Rouland, ukrajinska pijanistkinja Nataša Kudricka, kontrabasista Zoran Marković, kao i italijanski gitarista Alberto Mezirka.

Ovaj koncert se realizuje u organizaciji Centra za muziku Kolarca kao deo ciklusa „Kolarac – tvoj svet muzike“, a na njemu će biti izvedena ne samo Pjacolina dela, već i kompozicije inspirisane njegovim stvaralaštvom.

Astor Pjacola (1921-1992), bio je čuveni argentinski kompozitor i izvođač na bandoneonu. Muzikom je počeo da se bavi veoma rano, a Simfonija napisana za filharmoniju Buenos Ajresa 1954. godine donela mu je stipendiju za studije kompozicije u Parizu.

Profimedia

Na predlog svoje profesorke Nađe Bulanže, okrenuo se stvaranju dela u žanru tanga, te je u rodnom Buenos Ajresu oformio male sastave koji su izvodili njegova dela („Buenos Ajres kvintet“, „Tango nuevo oktet“).

Novi žanr „tango nuevo“ koji je Pjacola uveo, uključuje obeležja moderne i umetničke muzike – elemente džeza, fuge za šire instrumentalne sastave. Tango je, zahvaljujući Pjacoli, povratio staru popularnost u Argentini i stekao svetsku slavu, te su ovog kompozitora slavili kao „spasitelja tanga”.

Pročitajte još

Osim toga, Pjacola je autor oko 750 dela različitih žanrova i stilova, među kojima ima i filmske muzike – komponovao je muziku za ostvarenja „Proslavljeni leševi“ i „Anri IV“, dok je glavna tema – numera čuvenog filma „Dvanaest majmuna“ (1995), reditelja Terija Gilijama, inspirisana njegovim delom “Suite Punta del Este“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike