Psiholozi otkrivaju zašto je korisno pogledati film "U mojoj glavi 2": Svako dete u tom uzrastu može biti Rajli (FOTO/VIDEO)

01.07.2024

13:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Svetski eksperti u psihologiji su učestvovali prilikom oblikovanja novih emocija u priči, a to su Anksioznost, Smor, Stid i Zavist

Psiholozi otkrivaju zašto je korisno pogledati film "U mojoj glavi 2": Svako dete u tom uzrastu može biti Rajli (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo/MCF

Animacija "U mojoj glavi 2" za devetnaest dana prikazivanja zaradila je više od milijardu dolara na svetskim blagajnama, što ga čini prvim crtanim filmom koji je u kratkom roku dostigao pomenuti rekord. Svetski mediji napominju da je čuvenoj Diznijevoj animaciji "Zaleđeno kraljevstvo", za takav uspeh, bilo potrebno 25 dana.

I u domaćim bioskopima posećenost ne zaostaje, a gledanost najnovije Dizni i Pixar animacije bliži se brojki od 80.000 posetilaca. 

Promo/MCF
 

Da je reč o izrazito popularnom ostvarenju govori i činjenica da je na njegovom kreiranju radio veoma stručan tim sastavljen od svetskih eksperata u psihologiji, koji su temeljno postavili priču o sad već poznatoj junakinji Rajli. U novom nastavku animacije tinejdžerka, uz prisutnost i delovanje različitih emocija unutar sebe, stasava i raste u zreliju devojčicu. 

Na novom nastavku radili su i Dake Keltner, profesor Berkli univerziteta, kao i Lisa Damur klinički psiholog, posebno stručna za adolescente. Oni su učestvovali prilikom oblikovanja novih emocija u priči, a to su Anksioznost, Smor, Stid i Zavist, i naglašavaju da je Pixar studio dobro uradio posao, shvatajući nauku ozbiljno. 

Promo/MCF
 

- Mnogo smo razgovarali sa timom Pixar studija o perfekcionizmu. Perfekcionizam kod adolescentkinja, a naročito kada je o kontroli anksioznosti reč, veoma je realno i izazovno pitanje - rekla je Damur. 

A zašto je korisno pogledati pomenuti animirani film u bioskopima, pitali smo i naše stručno lice, psihološkinju i psihoteraputkinju Smiljanu Grujić. 

- Da bi obrazovanje bilo delotvornije umnogome može da pomogne film, samim tim što su današnje  generacije one koje rastu uz ekrane i slika im je bliža od reči. Naročito je dobro kada postoje teme o kojima deci u tinejdž periodu nije lako pričati ni sa roditeljima, ni sa vršnjacima. To je tama osećanja o kojima uglavnom ili puno toga ne znamo, ili nas je strah da delimo svoja unutrašnja stanja sa drugima. Upravo film "U mojoj glavi 2", koji beleži veliku gledanost je pokazatelj koliko su nam potrebni sadržaji koji će biti edukativni za decu, ali i za njihove odrasle, naročito kada deca prolaze kroz period u kome ni oni, ni njihovi roditelji nemaju odgovore - ističe Grujić i dodaje:

NDF/Dalibor Dalinović
 

- Dogodovštine likova koji su deo filma, su one koje većina dece ima u tom uzrastu i tako se deca lako identifikuju sa likovima, a junakinja Rajli je puna izazova, različitih osećanja i misli koje je sprečavaju da ostvaruje ono što želi. 

- Svako dete u tom uzrastu može biti Rajli i to je ono što je najveća vrednost ovog ostvarenja -zaključila je Smiljana Grujić.

NDF/Dalibor Dalinović
 

Podsetimo, animacija "U mojoj glavi 2" nalazi se već pune dve nedelje na bioskopskom repertoaru, a u sinhronizaciji filma učestvovali su naši glumci, muzičari i javne ličnosti, među kojima su Nebojša Milovanović, Hristina Popović, Jelena Đoković, Iva Lorens, Jelena Gavrilović, Marko Kon, Srđan Moby, Milena Predić i drugi. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike