Kosmički performans na festivalu NEO u Novom Sadu: Odjeci svemira koji se čuju kroz muziku

11.06.2024

15:00

0

Srpska Atina postaje centar univerzuma klasične muzike

Kosmički performans na festivalu NEO u Novom Sadu: Odjeci svemira koji se čuju kroz muziku
Copyright Promo/Festival NEO

NEO – neklasični festival klasične muzike, biće održan osmu godinu zaredom, od 26. juna do 5. jula, animirajući različite prostore u Novom Sadu.

Promo/NEO
 

Srpska Atina postaje centar univerzuma klasične muzike, spektakularnim koncertom Dunavskog simfonijskog orkestra, u čijem sastavu, posebno za ovu priliku, nastupaju talentovani muzičari iz Srbije, Austrije, Nemačke, Češke, Slovačke i Mađarske, a pod dirigentskom palicom čuvenog Maksima Rizanova.

Braća Teofilović otvaraju festival

Oni će izvesti čuveno delo Gustava Holsta Planete, kojim autor nastoji da dočara moguća zvučanja svemira. Poklon publici stiže upakovan u vizuelno-muzičko-kosmički performans o kojem će se pričati, tvrde organizatori.

NEO nudi obilje „ukusa“ muzike različitih žanrova, od klasike, do džeza, etno i roka. Slušaće se dela Baha, Mocarta, Bruha, Šuberta, Čajkovskog, Stravinskog, ali i dela anonimnih autora iz našeg naroda.

Promo
 

Upravo tu, u našoj tradiciji je tačka početka NEO festivala 2024: magija glasova braće Teofilović, glasova „s druge planete“, praćena neobičnim instrumentarijumom njihovih gostiju, otvoriće NEO 26. juna. Oni će ovim koncertom, obeležiti i veliki jubilej - tri decenije umetničkog rada.

Putovanje kroz prostor i vreme

Slede zatim koncerti ansambala u kojima svoje vrhunske sposobnosti „odmeravaju“ neki od mladih nada svetske umetničke scene i oni koji već jesu svetska muzička elita.

Tako se susreću violinista Aleksandar Sitkovecki i violončelistkinja Irena Josifoska sa Kameratom Novi Sad, vrhunski japanski umetnici EU-JAPAN festa sa svojim renomiranim kolegama iz Srbije. Tu je i dobro znani violončelista Ištvan Varga, osnivač i utemeljitelj Kamerate, ali i maleni rokeri sa svojim specijalnim gostima.

Promo/Festival
 

NEO ove godine izrasta kroz ansamble klavirskog dua, trija, kvarteta, seksteta i septeta, a u goste dolaze i pijanisti Lidija Bizjak i Mihajlo Zurković.

Biće to putovanje kroz prostor i vreme, na tragu antičkih mislilaca koji su muziku smatrali delom zvuka kosmosa i vezivali je za zvezde. Zato obećavamo vanzemaljske zvučne doživljaje,  jer NEO je u sazvežđu muzike, poručuju iz festivala.

Promo
 

Više o programu i biografijama možete pročitati na sajtu Festivala NEO.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike