Od novosadskog Bejruta do vojvođanskog Bruklina: Donosimo vam priču o jednoj napuštenoj fabrici sa srećnim krajem (FOTO/VIDEO)

24.05.2024

19:15

0

Svilara - simbol industrijskog nasleđa Novog Sada nastavlja sa proizvodnjom, ali ovog puta kreativnih ideja

Od novosadskog Bejruta do vojvođanskog Bruklina: Donosimo vam priču o jednoj napuštenoj fabrici sa srećnim krajem (FOTO/VIDEO)
Kulturna stanica Svilara u najstarijem delu Novog Sada - Copyright Centar za promociju nauke/Marko Risović

Dud je nekada bio zaštitni znak vojvođanskih salaša, a upućeni u salašarski život kažu da nema bolje hladovine od one ispod duda.

Kulturna stanica Svilara, Novi Sad Promo/EPK/V.Veličković
 

Danas su dudovi retki, a nekada su bili preko potrebni za proizvodnju svile, budući da se larve svilene bube prehranjuju lišćem ovog drveta.

Dudove više niko ne sadi, kao ni što svilare više nikome nisu potrebne, pa ni ona u Novom Sadu, jedna od najstarijih, smeštena u Almaškom kraju, najstarijem delu grada, koja je odavno prestala sa radom.

Ostvaren san

Umesto priče sa tužnim krajem, gde zgrada počinje polako da se urušava i sve oko nje, oni koji žive u ovom delu Novog Sada, potrudili su se da ova priča ipak bude ona koja se završava hepiendom.

Svilara - simbol industrijskog nasleđa Novog Sada nastavlja sa proizvodnjom, ali ovog puta kreativnih ideja.  

24sedam
Violeta Đerković

- Ovaj kraj mi smo zvali novosadski Bejrut, jer je bio potpuno neosvetljen i infrastruktura veoma loša. Mi smo maštali o tome da se ta napuštena fabrika, koja je tako stajala oronula, ograđena žicom i koja je postala jedno opasno mesto, pretvori u jedno novo mesto našeg okupljanja, u jedan kulturni centar.

I kada je Novi Sad postao Evropska prestonica kulture to se i dogodilo. Naš san koji je izgledao kao čista utopija, 2018. godine se ostvario i sada imamo jedno od najpopularnijih i najživljih mesta za kulturu u Novom Sadu - kaže za 24sedam, Viloeta Đerković, koordinatorka Mreže kulturnih stanica Novog Sada.

24sedam
 

Prema njenim rečima, početna ideja da ovo bude mali komjuniti centar posvećen samo komšijma, što i jeste dalja osnova njegovog rada, je nadišla samu sebe i sada ovde svi dolaze rado, bez obzira na to da li su iz Novog Sada, nekog drugog grada ili je reč o stranim gostima.

Avangardno poput Njujorka ili Berlina

- Ono što najčešče čujem od onih koji nisu iz ovog kraja ili iz Novog Sada je da im Kulturna stanica Svilara deluje avangardno i svetski i da ih podseća Bruklin ili Berlin  - kaže Đerković.

24sedam
 

Inače, "Svilara" je jedna od 12 Kulturnih stanica u Novom Sadu i okolnim mestima. Sve kulturne stanice su namenjene lokalnim zajednicama, a napravljene su po uzoru na nekadašnje Domove kulture i odraz su potreba savremenog načina života.

- Mreža je ključni pojam duha vremena u kojem živimo. Razlika između nekadašnjih domova kulture, koji su bila monada za sebe i posvećeni samo sebi, i današnjih Kulturnih stanica je u umrežavanju, razmeni znanja isksutva i resursa - kaže Đerković.

24sedam
 

Ono što je najbitnije, Kulturne stanice su mesta okupljanja komšija ali i svih onih koji žele da razmenjuju ideje i daju svoj lični doprinos u razmeni kreativnih ideja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike