Zapevajte u opereti i uronite u 19. vek: Otvoren interaktivni muzej "Štrausova kuća" (FOTO)

30.10.2023

15:30

0

Zainteresovani mogu da se oprobaju kao dirigenti i da izmere svoj „valcer-puls“

Zapevajte u opereti i uronite u 19. vek: Otvoren interaktivni muzej "Štrausova kuća" (FOTO)
Interaktivni muzej "Štrausova kuća" - Copyright Casino Zögernitz/ Sima Prodinger

Nakon obimne restauracije nedavno je u bečkoj opštini Debling u nekadašnjem kazinu Cegernic otvoren interaktivni muzej „House of Strauss“ koji oživljava nasleđe dinastije Štraus.

Kako Johan Štraus stariji, tako i mlađi nekada su u kazinu Cegernic organizovali balove.

Denis Košutić, Lea Titz
 

Posetioci u novom muzeju mogu aktivno da učestvuju kao izvođači u opereti, na digitalnom pultu ili drugim interaktivnim stanicama.

Priča o Dunavskom valceru

U novom muzeju posetioci mogu uroniti u događaje i mesta iz 19. veka. U jednom od salona nalazi se originalni klavir Edvarda Štrausa, a na zidovima su postavljene biografije o dinastiji Štraus.

Zainteresovani mogu da se oprobaju kao dirigenti i da izmere svoj „valcer-puls“. Putem ekrana osetljivog na dodir, može se pristupiti ne samo informacijama o Dunavskom valceru i Radecki-maršu, već i muzici i notama.

U fascinantnom prostoru u prizemlju, nazvanom Oktogon, prikazana je priča o legendarnom Dunavskom valceru „Na lepom plavom Dunavu“ Johana Štrausa mlađeg, koji je neslužbena himna Beča i Austrije.

House of Strauss
 

Multimedijalna postavka sa akustikom i animiranim vizualima, LED zidovima i skulpturama na kojima se mogu pratiti projekcije pruža mogućnost da se doživi duh tog vremena kroz sva čula.

Koncert, večera i Štraus-vino

U narednom periodu planirani su i salonski koncerti. Gosti će u budućnosti moći da spoje posetu muzeju, večernji koncert i večeru uz koju će se služiti Štraus-vino.

Za estetski dizajn nove Kuće Štraus zadužen je unutrašnji dizajner Denis Košutić a u realizaciju projekta uključeno je i nekoliko vodećih stručnjaka sa Instituta za istraživanje dinastije Štraus.

Residenz Zögernitz
 

Na čelu instituta je član porodice Štraus, Edvard, prapraunuk Johana Štrausa starijeg. Helmut Raihenauer jedan je od najboljih poznavalaca dinastije Štraus koji je u ovaj projekat uneo kako svoju kolekciju tako i svoje znanje.

„House of Strauss“ služiće i kao centar za obuku mladih muzičkih talenata iz celog sveta.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike