Misteriozni "Usnuli fantom": Šta je ono što nas progoni u snovima? (FOTO/VIDEO)

27.10.2023

19:45

1

Projekat je delo Marije Popović Stojadinović

Misteriozni "Usnuli fantom": Šta je ono što nas progoni u snovima? (FOTO/VIDEO)
"Usnuli fantom" Marije Popović Stojadinović - Copyright Maria Tsvetkova

Istorija umetnosti se uporedo razvijala sa civilizacijom. Tako je bilo od prvih slika na pećini u Altemiri pa sve do danas. Veliki put je čovek za sve ovo vreme prevalio, pa tako i sama umetnost.

Danas nije dovoljno samo da joj se divimo. Šta bi bio cilj umetnosti i umetnika u savremenom svetu - kakofoniji svega? Da li je umetnost dovoljna sama po sebi ili mora da pronađe način da komunicira sa publikom.

Maria Tsvetkova
 

Možda odgovor možemo da pronađemo u višemedijskom performansu "Usnuli fantom".

Šta je to što nas progoni u snovima

Reč je o doktorskom umetničkom projektu koji je održan u Legatu Čolaković u Beogradu. Projekat je delo Marije Popović Stojadinović.

Maria Tsvetkova
 

Autorka se dotiče teme snova i fantastike, a cilj umetničkog rada je pokušaj razumevanja stanja snoviđenja i na koji način nas taj tajanstveni prostor sna poput prologa uvodi u apstraktno i iracionalno, u verovanja u nebića i natprirodne sile, i koliko sama fantastika i snovi mogu da utiču na stvaranje umetničkog dela.

Šta je ono što nas progoni noćima u snu: naša podsvest, naši strahovi? Šta je ono što skrivamo i od na samih, ali i drugih?

Kakva je to umetnost bez publike?

Performans se zasniva na priči, odnosno na semantici i značenju, vizuelnoj postavci koja odgovara sadržaju priče, muzici i sintetskoj muzici, kinetici i video artu, odnosno eksperimentalnom filmu koji se sve vreme emituje paralelno sa mapping projekcijom tokom performansa.

Maria Tsvetkova
 

Ali kakva je to umetnost bez publike koja ne može na licu mesta da se oseti?

Performans je održan na otvorenom ispred Galerije legata Čolaković, i dok gledamo autorku kako spava ispred nas, na ekranu pratimo njene snove u treptaju sveže beogradske noći kojom protutnji po koje vozilo, osećamo mirs tajmana i slatkoću narandže koju cedi.

Bojana Andrić
 

To je ta moć višemedisjke umetnosti koja ima 4D efekat, jer možemo da je dodirnemo i osetimo svim čulima.

Treba podsetiti da je performans bio posvećen osnivaču višemedijskog smera na katedri za interdisciplinarne studije Univerziteta umetnosti u Beogradu - umetniku Vladanu Radovanoviću, čija je udovica i sama prisustvovala performansu.

I baš kao što je te večeri rekao profesor Nikola Šuica, nakon izvedenog performansa jedan deo smo mogli sami da uzmemo za sebe, a drugi deo deliti zajedno sa svima koji su bili tu.

I to je pravi smisao umetnosti, od praistorije do danas, za ne?

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike