Iranski reditelj Mohamed Rasulof, koji je osuđen na bičevanje i zatvor, ipak dolazi u Kan: Sa tajne lokacije na premijeru filma (FOTO)

24.05.2024

08:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Samo nekoliko dana nakon određivanja kazne, njegovo najnovije ostvarenje dobilo je mesto u zvaničnoj takmičarskoj selekciji festivala

Iranski reditelj Mohamed Rasulof, koji je osuđen na bičevanje i zatvor, ipak dolazi u Kan: Sa tajne lokacije na premijeru filma (FOTO)
Copyright Profimedia

Iranski reditelj Mohamed Rasulof ipak će se pojaviti na Kanskom festivalu, gde se za glavnu nagradu takmiči njegov film "Semenke svete smokve". 

Rasulof je potvrdio za "Dedlajn" da je napustio Iran i da se nalazi na tajnoj lokaciji, negde u Evropi, kao i da će večeras prisustvovati prikazivanju filma.

Profimedia
 

Inače, njemu je u otadžbini određena osmogodišnja kazna zatvora, zato što je objavljivao saopštenja i snimao filmove i dokumentarce bez odobrenja države. Samo nekoliko dana nakon određivanja kazne, njegovo najnovije ostvarenje dobilo je mesto u zvaničnoj takmičarskoj selekciji festivala.

Snimanje filmova bez dozvole 

Rasulof, koji je osvojio Zlatnog medveda u Berlinu 2020. za film protiv smrtne kazne "Nema zla", osuđen je na osam godina zatvora, bičevanje i oduzimanje imovine.

Optužen je za snimanje filma bez dobijanja dozvole od nadležnih vlasti, kao i za to što glumice nisu pravilno nosile hidžab i što su u nekim scenama snimane bez njega.

Profimedia
 

Takođe, sud je njegove javne izjave, kao i njegovo dalje angažovanje u snimanju filmova i dokumentaraca, opisao kao "primere saučesništva s namerom da se počini zločin protiv bezbednosti zemlje".

Film "Semenke svete smokve" prati istražnog sudiju Imana, kojeg obuzima paranoja tokom političkih nemira u Teheranu. Nakon što mu nestane pištolj, optužuje suprugu i žene za zaveru i uvodi drakonske mere u svojoj porodici, dok se oko njih ruše sve društvene norme, prenosi Euronews.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike