Čuveni pisac epske fantastike Stiven Erikson posetio Beograd: Iz jednog razloga je odao priznanje čitaocima u Srbiji (FOTO)

22.05.2024

13:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Strpljivo i posvećeno skoro dva sata je potpisivao knjige

Čuveni pisac epske fantastike Stiven Erikson posetio Beograd: Iz jednog razloga je odao priznanje čitaocima u Srbiji (FOTO)
Copyright Promo/Laguna

Jedan od najznačajnijih svetskih autora epske fantastike Stiven Erikson družio se sa svojim mnogobrojnim čitaocima u knjižari Delfi SKC. Još jednom smo se uverili da su ljubitelji ovog žanra posvećeni i uvek radoznali da se sretnu sa omiljenim autorom i saznaju nešto više u vezi sa stvaralačkim procesom i temama koje obrađuje. Tako je bilo i ovog puta.

Promo/Laguna
 

Potpisivanje je počelo nekoliko minuta pre 17 sati i vrlo brzo je knjižara postala mala za sve koji su želeli potpis na svom primerku. Strpljivo i posvećeno, Stiven Erikson je skoro dva sata potpisivao knjige svakom, a većina je donosila nekoliko naslova, pojedini i sve knjige.

Iako je predviđeno vreme za druženje isteklo, uspeli smo da od Eriksona dobijemo i nekoliko odgovora na zanimljiva pitanja čitalaca i Ivana Jovanovića Nightflyera, koji je moderirao razgovor.

Stvarni svet je postao izrazito bedan

Erikson je ocenio da je žanr fantastike istorijski dostigao najviši stepen popularnosti kad je stvarni svet postao izrazito bedan, jer je u odnosu na to predstavljao element bekstva. Podsetivši da je u jednom razdoblju popularna fantastika bila označena kao turobna i mračna, sa nihilističkim naglaskom na besmislu života, Erikson je naveo da je tada pomislio da će taj trend kratko trajati:

- Pomislio sam da će se javiti odgovor na to i da će pisci istraživati i stvarati osećaj nade. I mislim da to dolazi.

Promo/Laguna
 

Erikson je, odgovarajući na pitanja čitalaca, otkrio da postoje istorijski događaji koji su uticali na njegove knjige, mada se trudi da se to ne vidi, i da je u jednoj knjizi veliko nadahnuće bilo britansko povlačenje iz Kabula u Avganistanu u 19. veku.

Veštačka inteligencija katastrofalna za umetnost

Upitan o svojim spisateljskim uzorima, Erikson je istakao Stivena Donaldsona, jer je, odrastajući, zahvaljujući njemu, prvi put shvatio da se epska fantazija piše i za odrasle, ne samo za tinejdžere i decu.

Na pitanje šta misli o veštačkoj inteliganciji, Erikson je rekao:

- Ono što se danas stvara nije veštačka inteligencija, već program plagiranja, u kome nema samosvesti. Ali jeste potencijalno katastrofalna za umetnost - upozorio je pisac.

Promo/Laguna
 

Jedno pitanje se ticalo susreta sa čitaocima u različitim zemljama sveta i ima li razlike, na šta je Erikson odao priznanje čitaocima u Srbiji i istakao da je u našoj zemlji odgovarao na neka nova i drugačija pitanja, dok prilikom drugih susreta uglavnom dobija ista pitanja.

Stiven Erikson je po obrazovanju arheolog i antropolog, a proslavio se serijalom epske fantastike „Pripovest iz Malaške knjige Palih“, iz kojeg je Laguna nedavno objavila knjigu „Zvon pasa“, koji govori o ratu, intrigama i mračnoj, nekontrolisanoj magiji. U narednih godinu i po dana čitaoce očekuju još dve knjige iz ovog serijala.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike