Neverovatna životna priča Huana Pabla Eskobara, sina čuvenog "kralja droge": Čudo je što sam tu, nisam očekivao da ću se izvući živ (FOTO)

08.05.2024

09:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Poslednje reči koje su mu neprijatelji njegovog oca uputili pre odlaska iz Kolumbije bile su: "Ako se ikada vratiš ubićemo te"

Neverovatna životna priča Huana Pabla Eskobara, sina čuvenog "kralja droge": Čudo je što sam tu, nisam očekivao da ću se izvući živ (FOTO)
Copyright ATA Images/Katarina Drajić

Huan Pablo Eskobar izjavio je da je napisao biografsku knjigu "Moj otac Pablo Eskobar“ kako bi pokazao da nije ponosan na njegova nedela i štetnost njegovog nasleđa. Eskobar je predstavljajući knjigu u knjižari Delfi u Studentskom kulturnom centru Beograda, rekao da je njegov otac Pablo Eskobar (1949-1993) bio kontradiktorna ličnost, kao divan otac s jedne strane, i kriminalac sa druge.

ATA Images/Katarina Drajić
 

Promena imena zbog osvete

Eskobar je bio kolumbijski kralj droge, osnivač Medeljinskog kartela i jedan od najmoćnijih kriminalaca svih vremena, a upitan kako je saznao čime se njegov otac bavi, mlađi Eskobar je naveo da mu je to otac otkrio rekavši mu: "Sine, ja sam bandit i time zarađujem za život".

- Sa sedam godina ne shvatate baš u potpunosti šta je to bandit. Moj otac je vodio jednu od najvećih kriminalnih organizacija u prošlom veku. Imao je dosta oružane i finansijske moći, tako da sam znao da je moj otac kriminalac - rekao je Eskobar.

Profimedia
 

U trenutku kada mu je, nakon sakrivanja od vlasti i konkurentskih kartela, otac pronađen i ubijen, Eskobar je napunio 16 godina, i morao je da napusti Kolumbiju da izbegne osvetu neprijatelja. Prema njegovim rečima, nijedna zemlja nije htela da primi porodicu Pabla Eskobara, pa je odlučio da zakonski promeni ime u Sebastijan Marokin, a čak su "promenili i pedigre pasa kako bi se sakrili od neprijatelja".

- Neki kažu da sam promenio ime jer nisam ponosan na svog oca. Nisam ponosan na to što je radio prema građanima Kolumbije, ali nisam promenio ime jer nisam želeo da budem Eskobar, već je to bio jedini način da napustim zemlju - naveo je Huan.

Promo/Guido Adler
 

Tinejdžeri zbog serije "Narkos" žele da postanu kriminalci

Prema njegovim rečima, danas je njegov otac dobio na popularnosti nakon Netfliksove serije "Narkos" što je "jedan od razloga zašto je njegov grob i dalje među najposećenijim u Kolumbiji".

- Zbog načina kako je portretisan u seriji, ne zbog toga kakav je bio u stvarnom životu, ubedili su tinejdžere da je jedini način da uspeju u životu da postanu kriminalci - primetio je Eskobar.

Upitan kako ocenjuje da je njegovog oca u seriji "Narkos" odigrao Vagner Moura, Eskobar je primetio da je dobar glumac, ali da nije dovoljno vežbao španski jezik. Rekao je da se pre snimanja serije obratio Netfliksu, gde su mu odgovorili da im nije potreban jer imaju sve neophodne informacije.

- Na kraju su napravili seriju nakon koje generacije mladih žele da postanu kriminalci. Pitao bi ih: "Šta ćete sada?". 

ATA Images/Katarina Drajić
 

"Pablo Eskobar 2"

Govoreći o smrti oca, Eskobar se prisetio da je nakon telefonskog razgovora sa njim, desetak minuta kasnije stigao poziv jedne novinarke koja mu je rekla da je ubijen.

- Reagovao sam nasilno kad me pitala šta ću uraditi. Nije rekla da me snima. Ne tražim izgovore, ali rekao sam da ću osvetiti oca. Naučio sam dosta iz te situacije, kako kratka izjava može da ti promeniti čitav život. Postaneš "Pablo Eskobar 2".

Priznavši da je imao znanja i mogućnosti da ostvari svoje pretnje, Eskobar je dodao da je brzo shvatio da bi time naneo štetu svojoj zemlji, porodici i sebi.

- Zato sam odmah nazvao medije i rekao da sam napravio grešku i da želim da budem miran čovek. Mnogi se danas sećaju pretnji, koje su trajale pet sekundi, a ne 30 godina kako sam živeo nakon toga, u egzilu.

ATA Images/Katarina Drajić
 

Ne nedostaje mi nijedan prst

Prisetivši se odlaska protivničkom kartelu Kali, koji je pretio da će ga ubiti, Eskobar je rekao da je pre toga napisao testament i sa svojom majkom otišao na sastanak. Tamo se suočio sa neprijateljima svog oca, gde su razgovarali zašto se sve to dešavalo i zašto je u međusobnom ratu toliko bilo ubijenih, "ne manje od 3.000 ljudi".

- Ima dosta krvi između kartela u Kolmbiji. Čudo je što sam tu. Nisam očekivao da ću se izvući živ. Ne nedostaje mi nijedan prst. Tu sam da proslavim priliku što sam ostao živ, nakon sveg nasilja kome sam svedočio - naveo je Eskobar.

Kartelu Kali je na sastanku ostavio sav novac i moć kako bi ostao živ, i oni su uzeli bukvalno sve što je posedovala njegova porodica - zgrade, imovinu, umetnička dela, helikoptere, skupa kola i drugo.

- Ne osećam se loše zbog toga. U prvom trenutku se osećaš nemoćno, ali danas, kad se osvrnem, to je za mene bila najveća usluga. To mi je omogućilo da krenem iz početka, ni iz čega. A svi koji su uzeli taj novac su danas mrtvi.

ATA Images/Katarina Drajić
 

Mogu da me ubiju bilo gde u svetu

Huan je otkrio i da su poslednje reči koje su mu uputili pre odlaska iz Kolumbije bile: "Ako se ikada vratiš ubićemo te". Čekao je 14 godine pre nego što se vrato u Kolumbiju na poziv porodice čiji su članovi ubijeni po naređenju njegovog oca.

- To sam uradio, iako je još bilo pretnji. Osetio sam da je važan susret zbog pomirenja. Prešao sam tu crtu 2008. godine.

Kolumbiju je ponovo posetio još jednom za potrebe snimanja dokumentarnog filma o njegovom ocu, priznavši da je rizikovao život pošto neprijatelji Pabla Eskobara imaju dovoljno moći da ga mogu ubiti bilo gde u svetu.

- Uradio sam to jer sam posvećen miru. Moram da pogledam u oči tim ljudima i zamolim ih za oproštaj - naveo je Eskobar i naglasio da je nepravedno što lično i danas plaća za grehove svog oca, jer ih nije počinio. Zato putuje po svetu, drži predavanja i priča sa brojnim neposrednim žrtvama svog oca i traži oproštaj.

Promo/Guido Adler
 

- Nisam ponosan na život svog oca. Pokušavam da napišem nešto, istražim i podelim znanje, da svi nešto naučimo, da proživljavamo svi iste lekcije. Moj otac je pokazao put kojim ne bi trebalo da se ide - istakao je Eskobar.

Danas, osim povremenog posla arhitekte, putuje svetom i predavanjima i knjigama pokušava da dotakne srca ljudi svojom pričom, dok se u Meksiku sa vlastima bavi humanitarnim radom i edukacijom omladine o prevenciji droge.

- Priča mog oca nije uspešna. Ja sam sada stariji od njega kada je ubijen. Iako je imao više novca, sebe smatram bogatijim. Pričam o tom sistemu vrednosti na predavanjima i konferencijama - rekao je Eskobar. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike