Sve o seriji "Kuća zmaja": Brutalan građanski rat do istrebljenja

21.08.2022

11:00

0

Smeštena u periodu dva veka pre događaja u "Igri prestola"

Sve o seriji "Kuća zmaja": Brutalan građanski rat do istrebljenja
Kuća zmaja - Copyright Profimedia

"Kuća zmaja", spinof legendarne serije "Igra prestola" kreće sa emitovanjem danas na HBO.

Smeštena u periodu dva veka pre događaja u "Igri prestola", ova serija od deset epizoda opisaće kako je Kuća Targarijena upala u brutalan građanski rat poznat kao "Ples zmajeva", koji će biti početak kraja ove vladajuće porodice u Vesterosu.

Serija je delo Džordža R. R. Martina i Rajana Dž. Kondala, a zasnovana je na Martinovom romanu "Vatra i krv".

Profimedia
 

Mada se i dalje ne zna koji će sve elementi "Plesa zmajeva" biti uključeni u seriju, kao i da li će se pratiti samo glavna linija priče ili će biti i sporednih, prava je prilika da se pre prve epizode upoznamo sa glavnim likovima onako kako su opisani u knjigama, kao i glumcima koji ih tumače u seriji.

Demon Targarjen (Met Smit)

Demon Targarjen, uz Reniru i Alisent, ima dobre šanse da bude jedan od centralnih likova u seriji, ukoliko se kreatori odluče da prate osnovnu nit istorije porodice Targarjen.

On je brat kralja Viserisa koji je, kako piše Martin, "bio hirovit i lako se vređao, ali je bio i naoit, odvažan i opasan". Nosio je mač od valrijskog čelika koji je dobio na poklon od svog dede Džeherisa I.

Met Smit Profimedia
 

Oženio se Reom Rojs, naslednicom Kamene rune u Dolu, ali iako su bili otuđeni i njihov brak je bio jalov, Viseris I nije uslišio bratovljevu molbu da taj brak poništi. Ipak, odvojio ga je od supruge tako što ga je pozvao na dvor, gde je Demon prvo bio majstor kovnica, a zatim je postavljen za zapovednika Gradske straže.

Ubrzo je Demon postao popularna ličnost opo krčmama i birtijama, i prozvan je "Lord od Buvlje rupe". Priča se da je podržao pravo svog brata Viserisa na presto na Velikom veću jer se nadao da će ga naslediti - ali stvar se izjalovila.

Alisent Hajtauer (Olivija Kuk)

Alisent Hajtauer je bila druga supruga kralja Viserisa I, nakon što je Ema od Erina preminula kada je rodila dečaka Belona (novorođenče je umrlo dan nakon toga).

Veći deo kraljevstva toplo je dočekao ovaj brak, a prihvatila ju je i Renira, za koju se smatralo da će zagarantovano naslediti svoga oca na prestolu. Međutim, stvari su postale znatno složenije kada je Alisent rodila dečaka Egona i još dvoje dece.

Profimedia
 

Međutim, nakon što se Egon rodio ponovo je pokrenuto pitanje naslednika prestola, i Alisent je, logično činila sve da to bude njen sin (zbog čega je neki upoređuju sa lukavštinama Sersei Lanister), mada Viseris I i dalje nije hteo ni da čuje za neku drugu opciju osim da Renira bude sledeća kraljica Sedam kraljevstava.

Kralj Viseris I Targarjen (Pedi Konsidajn)

Profimedia
 

Viseris I Targarjen došao je na presto nakon duge i mirne vladavine svog dede Džeherisa I, kako piše sam Martin u knjizi "Svet leda i vatre".

Smatra se da kuća Targarjena nikada više neće biti tako možna kao što je to bio slučaj za vreme vladavine Viserisa I.

Međutim, Martin navodi i da je seme za propast koju je doneo "Ples zmajeva" posađeno upravo u vreme Viserisove vladavine. Slično Nedu Starku ili Robertu Barateonu u seriji "Igra prestola", verovatno se nećemo nagledati Viserisa I u novoj seriji, zbog toga što će tek nakon njegove smrti nastupiti pravi zaplet.

Renira Targarjen (Ema D'Arsi)


Renira je ćerka jedinica kralja Viserisa, koja se izrodila iz njegovog odnosa sa sestrom od tetke, Emom od kuće Erina (incest je bio uobičajen u porodici Targarjena, kako bi se zadržavalo pravo na presto unutar dinastije).

Otac je Reniru obožavao u detinjstvu, i vodio ju je svuda sa sobom, čak i na veća, gde ju je savetovao da pažljivo sluša i posmatra, navodi Martin.

Profimedia
 

Ubrzo ju je zavoleo ceo dvor, i klanjali su joj se još dok je bila mala, a tako je i dobila nadimak "Radost kraljevstva".

Već sa sedam godina, Renira je jahala zmajicu po nazivu Siraks.Na ceremoniji kada je Viseris I proglasio zvanično da će Renira biti njegova naslednica, okupilo se stotine lordova koji su klekli i odali joj počast - među njima, nije bilo princa Demona.

Korlis Velarion (Stiv Tusan)

Olaf Šolc; Profimedia
 


Korlis Velarion, poznat pod nadimkom "Morska zmija", bio je legendarni "vladar plime i oseke" koji se nalazio na prestolu Plavikraja, ostrva blizu Zmajkamena, i poticao je iz kuće koja je tradicionalno bila saveznik Targarjena, sa kojima su imali i rodbinske veze.

Jedan od polodova braka između Viserisa I i Alisent bilo je savezništvo između Morske zmije i princa Demona, mada je njegova lojalnost kasnije nekoliko puta stavljana na test koji nije prošla, pa je tako menjao kome je odan. Prva tragedija, kojom je i najavljen "Ples zmajeva" i propast koja će uslediti, bila je smrt Korlisove ćerke Lene.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike