Nova potresna priča o Fridi Kalo: Uspela je da naslika svoju bol (FOTO)

15.05.2024

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Nakon smrti je postala ikona

Nova potresna priča o Fridi Kalo: Uspela je da naslika svoju bol (FOTO)
Copyright Profimedia

Od Slavenke Drakulić, autorke dela „Mileva Ajnštajn: teorija tuge“, koji je naišao na odličan prijem kod naše čitalačke publike, u izdanju Lagune stiže roman o životu jedne od najznačajnijih slikarki 20. veka - „Frida ili o boli“.

Promo/Laguna
 

Za Fridu Kalo umetnost je bila neodvojiva od života, a život neodrživ bez umetnosti. Prikazujući njen život od ranih borbi s bolešću do strastvenih ljubavnih afera sa Dijegom Riverom, autorka daje živopisnu sliku jedne žene kojoj je telo bilo slomljeno ali ne i duh, i koja je prkoseći društvenim normama, istrajavala u svojoj jedinstvenosti. 

Slikala je ležeći u krevetu

Vešto kombinujući različite pripovedačke tehnike, fikciju i fakte, posvećeno istraživanje i duboko saosećanje, Slavenka Drakulić ubedljivo i književnoumetnički uspelo dočarava lik Fride Kalo, žene koja je ličnu bol pretvorila u bezvremenu umetnost.

Profimedia
 

- Meksička slikarka Frida Kalo je nakon svoje smrti postala ikona. Ne samo što se čitavog života borila s bolešću nego je bila prisiljena da slika ležeći u krevetu. O njoj su napisane brojne biografije, ali svima njima nedostaje dimenzija osobe koju joj može "dodati" samo roman. U mojoj knjizi sam nastojala da opišem Fridinu borbu i povezanost njenih emocija sa slikama. Drugi važan element je odnos sa suprugom Dijegom Riverom, koji ju je podržavao, ali nije verovao u njeno slikarstvo. Ipak, danas malo ko zna za njega. Frida je žena koja je nadvladala bol i naslikala je. Zato je velika - rekla je autorka povodom izlaska knjige.

Profimedia
 

„Frida ili o boli“ je potresan, ali ujedno i inspirativan roman o istrajnosti, lepoti nesavršenosti i trajnom nasleđu neobuzdanog duha jedne od najznačajnijih umetnica svih vremena. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike