Šta se dogodi kad konobar reši da otvori dušu: Monodrama ”Ispovesti varalice Feliksa Krula” (FOTO)

18.05.2024

14:00

0

Komad Tomasa Mana

Šta se dogodi kad konobar reši da otvori dušu: Monodrama ”Ispovesti varalice Feliksa Krula” (FOTO)
Copyright Hartefakt kuća/ Dragana Udovičić

Od 19. maja na sceni Hartefakt Kuće publiku očekuje još jedna predstava.

Hartefakt kuća/ Dragana Udovičić
 

U pitanju je komad ”Ispovesti varalice Feliksa Krula”, koji je kao roman 1954. napisao Tomas Man, a koja će kao monodrama, u adaptaciji, režiji i izvođenju glumca Mladena Mlađe Andrejevića od nedelje moći da se pogleda na adresi Bulevar Despota Stefana 7.

Prvi put izvedena pre 45 godina kao diplomski rad

Ovo je predstava koju je Mlađa Andrejević prvi put izveo kao svoj diplomski ispit pre 45 godina u saradnji sa profesorom Predragom Bajčetićem i za to je nagrađen priznanjem Mata Milošević za najboljeg studenta FDU.

Hartefakt kuća/ Dragana Udovičić
 

 

Ideja da to bude monodrama došla je od  profesora Bajčetića, tako što će glumac publiku dočekivati u fraku, a onda pričati priču iz ugla konobara koji postavlja sto za goste, i to traje sve dok ne završi ispovest, kada se predstava i završava.

Na repertoaru Ateljea 212 predstava je bila od 1997. do 2000. godine.

Pozorište nije jedan glumac

- Ako je jasno da "sila što uči svica da svetli" predstavlja, po mom tumačenju, samoljublje tj. želju za superiornošću, želju za vladanjem nad drugima, manipulisanje drugima, onda taj problem postaje bitan kada se proširi na bavljenje glumom. To jest - čini mi se da uslovno rečeno, treba služiti ideji o lepom i istinitom i da je jedino to razlog zbog koga se treba baviti ne samo glumom, nego bilo kojom drugom umetnošću u zavisnosti od talenta i opredeljenja.

Hartefakt kuća/ Dragana Udovičić
 

Radi se, takođe, i o teškoći ostvarivanja sebe kroz glumu, jer ona jednostavno nije i ne može biti slikarstvo, muzika itd. Glumac, nije sam, pozorište nije jedan glumac, pozorište je dobra predstava. Radi se, dakle, o pokušaju da kroz ovu monodramu kažem nešto o sebi i o mom shvatanju glume i umetnosti – kaže Andrejević.

Kao i sve predstave na sceni Hartefakt Kuće i ova počinje tačno u 20 časova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike