Mesto gde se nalaze tragovi predaka: Obeleženo 180 godina Narodnog muzeja (FOTO)

11.05.2024

09:30

0

Početak sistematske brige o kutrnom nasleđu Srbije

Mesto gde se nalaze tragovi predaka: Obeleženo 180 godina Narodnog muzeja (FOTO)
Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

Narodni muzej Srbije (NMS) obeležio je sinoć 180 godina postojanja svečanošću na kojoj su uručene zahvalnice i plakete zaslužnim pojedincima i ustanovama, a ministar kulture Nikola Selaković je istakao da NMS predstavlja jednu od temeljnih ustanova moderne Srbije.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Na svečanosti povodom Dana NMS-a, pred brojnim zvanicama iz kulturnog i javnog života, direktorka muzeja Bojana Borić Brešković je uručila Selakoviću zahvalnicu za uspešnu saradnju i kontinuiranu podršku Ministarstva kulture Srbije.

Višecifrene brojke posetilaca

U svom obraćanju, Selaković je zahvalio svima koji rade u NMS "bez kojih ne bi postojao i koji mu daju dušu", a Borić Brešković je poželeo da premaše sve dosadašnje rekorde u broju izložbi i posetilaca.

Podsetivši da je NMS pre sedam godina opet širom otvorio vrata, posle perioda "kada u muzej osim zaposlenih nije mogao da uđe niko", Selaković je primetio da NMS "danas beleži višecifrene brojke posetilaca".

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Selaković je upozorio da je Galerija fresaka i dalje zatvorena, i dodao da je "jedan od imperativnih zadataka ministarstva da u ovom mandatu ponovo otvorimo Galeriju freskama i učinimo je dostupnom".

Galerija fresaka jedna od najlepših

Prema njegovim rečima, Galerija fresaka je jedna od najlepših galerija, i "to je nešto čime Beograd može da se podiči nijedna druga prestonica u Evropi".

- Pozivam vas da merimo vreme - obećao je Selaković.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Prisetivši se da je kao osnovac od 1991. do 1993. godine vikende provodio u Narodnom muzeju, do trenutka kada zbog sankcija u njemu više nije bilo grejanja, Selaković je istakao da je za njega od sedme do desete godine Narodni muzej bio najepše mesto gde su ga roditelji dovodili.

Početak sistematske brige o kutrnom nasleđu Srbije

U svom obraćanju, Borić Brešković je istakla da je istorijat NMS-a ispunjen uspešnim izložbama, arheološkim iskopavanjima, publikacijama, konzervatorskim poduhvatima i drugim dostignućima stručnjaka.

Istakavši da je NMS "velika institucija", Borić Brešković je dodala da dan osnivanja muzeja predstavlja početak sistematske brige o kutrnom nasleđu Srbije.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

- Za nama su godine u kojima smo radili, suočavali se sa mnogobrojnim izazovima, i NMS se potvrdio kao istrajan, dinamičan, kreativan i uspešan. Čast mi je da slavimo dan NMS-a uz zahvalnost svim saradnicima na trudu i Ministarstvu kulture na podršci - rekla je Borić Brešković.

Ustanova u kojoj se nalaze tragovi predaka

Upravnik Narodne biblioteke Srbije (NBS) Vladimir Pištalo je istakao da je NMS jedna od ustanova u kojoj se nalaze tragovi predaka i "kultura, zbog koje se zemlja i brani".

Pištalo je podsetio da su NBS i NMS "sestrinske ustanove, koje dele zajedničke početke, a saradnja nikad nije prestala".

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

- Gledajuči unazad na 180 godina sa ponosom mogu da istaknem da je NMS ostao mesto gde se čuvaju i prenose znanja i čuva istorija - poručio je Pištalo.

Dan da se zamislimo nad našom istorijom

Direktor Državnog arhiva Srbije Miroslav Perišić je istakao da je "danas svečan dan za srpsku kulturu, sve poslenike u kulturi i državu Srbiju, jer je NMS ustanova svih nas".

- Ovo je dan kada se zamislimo nad celokupnom našom istorijom, nad epohama koje se ovde čuvaju i svim generacijama koje su mislile na budućnost svojih potomaka i na državu Srbiju. Unapređivale su i bogatile ovu ustanovu svojim radom i entuzijazmom - naglasio je Perišić.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Muzej je osnovan je ukazom načelnika Ministarstva prosvete Jovana Sterije Popovića 10. maja 1844. godine, kao Muzeum serbski, koji je na jednom mestu trebalo da sabere i sačuva starine, a u prvim decenijama rada organizovan je i kao ustanova zaštite i kao naučna, istraživačka ustanova.

Povodom jubileja zahvalnice i plakete NMS-a dobili su Fondacija Muzeja žrtava genocida, Ministarstvo odbrane, Državni arhiv Srbije, NBS, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada i brojne druge ustanove, kao i mnogobrojni pojedinci. Poseban poklon kolektiva muzeja dobila je Borić Brešković.

Otvorena izložba "Tela i prostori"

Povodom jubileja otvarena izložba "Tela i prostori. Kroz zbirke crteža stranih umetnika iz Narodnog muzeja Srbije", autorke Dragane Kovačić.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Otvarajući izložbu, direktorka NMS Bojana Borić Brešković je istakla da je zahvaljujući zbirkama, kao što je zbirka crteža stranih umetnika, NMS u svetskim okvirima postao visoko cenjena institucija.

U obraćanju pred brojnim zvanicama, među kojima je bio i ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, Borić Brešković je ocenila da "crtežom umetnik pokazuje spontanost i inspiraciju".

96 dela umetnika iz Nemačke, Francuske

Postavka sadrži 96 dela umetnika iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Italije, Bugarske, Holandije i Belgije, koji su stvarali u okviru umetničkih pravaca od romantizma do klasične avangarde, od četvrte decenije 19. do pete 20. veka.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Izložba donosi dela Adolfa Mancela, Pjera Bonara, Edgara Dega, Pjera Ogista Renoara, Pabla Pikasa, El Lisickog, Moholj-Nađa, Nikolaja Reriha, Ogista Rodena, Žana Koktoa, Amadea Modiljanija i drugih manje poznatih umetnika. koja se sada prvi put predstavljaju javnosti.

Borić Brešković je dodala da je ideja izložbe da se prikaže na koji način su telo i prostor, dve velike i konstantne teme evropske vizuelne umetnosti, bile tumačene u vremenima u kojim se bitno menjao odnos prema čoveku i okolini.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

Iz NMS-a je saopšteno da je poseban naglasak izložbe na mediju crteža, koji obuhvata različite tehnike i formate, od malih, usputnih zabeleški do završenih, autonomnih dela velikog formata.
Otvaranje je obeležio performans grupe glumaca i plesača.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike