Poezija Žaka Prevera kao inspiracija: U Parizu otvorena izložba srpskih umetnika "Zovite me nežnost" (FOTO/VIDEO)

20.03.2024

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

U pitanju je jedinstveno poetsko, umetničko istraživanje inspirisano plemenitom, nežnom i utopijskom poezijom francuskog pesnika

Poezija Žaka Prevera kao inspiracija: U Parizu otvorena izložba srpskih umetnika "Zovite me nežnost" (FOTO/VIDEO)
Copyright Promo/Preventer

U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je još jedna izložba slika i skulptura, pod nazivom “Zovite me nežnost” ( “Appelez-moi tendresse“) mladih umetnika Miljana Stevanovića i Radeta Mutapovića, u produkciji Galerije Štab iz Beograda.

Promo/Preventer
 

Izložba je jedinstveno poetsko, umetničko istraživanje inspirisano plemenitom, nežnom i utopijskom poezijom francuskog pesnika, Žaka Prevera.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili direktorka Kulturnog centra Srbije, Natali Beljanski i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, koji je u svom obraćanju istakao važnost izložbi koje se organizuju zahvaljujući podršci Ministarstva kulture Republike Srbije u Kulturnom centru Srbije, u centru Pariza, koje su umetnicima pravi prozor u svet i dodao da je jako važno da naši umetnici imaju dodira sa drugim umetnčkim tržištima, a posebno sa Francuskom i Parizom.

Promo/Preventer
 

Jednostavne reči kojima se slavi život 

- Naziv izložbe “Zovite me nežnost” prirodno se otelotvorio nakon mog bezbrojnog vraćanja Preverovoj poeziji, koja mi je bila glavna inspiracija za ovu izložbu. U Preverovoj poeziji uvek su me fascinirale te jednostavne reči koje su istovremeno snažne i nežne i koje imaju izuzetnu težinu, a kojima on slavi život, ljubav i drugo biće i saosećanje. Osnovna ideja izložbe je takođe utopija, jedan bezbrižni svet i stvaranje umetnosti kao bezbrižnog mesta, dakle sušta suprotnost umetnosti koja je angažovana, koja u svoje teme uvodi politiku ili neke socijalne teme. Ova izložba teži upravo da stvori to bezbrižno mesto, koje je lekovito i izolovano - izjavila je na otvaranju kustoskinja izložbe, Ana Kršljanin.

Pejzaži i skulpture životinja iz Preverove poezije

U pitanju su najnovije produkcije dvojice mladih umetnika. Slike Miljana Stevanovića velikog formata predstavljaju jednu od najprisutnijih tema u čitavoj istoriji umetnosti, a to je pejzaž. Prikazani predeli su asocijativni, nedefinisani, stoga univerzalni - izvedeni jezikom lirske apstrakcije.

Promo/Preventer
 

- Moji radovi na ovoj izložbi su zapravo serija slika urađenih specijalno za ovu izložbu, te mi je inspiracija svakako bila Preverova poezija. Ova serija obuhvata 12 monumentalnih slika, velikih dimenzija i tri slike manjeg formata. Tehnika kojom sam radio je ulje na platnu, koja mi omogućava jedan bolji prilaz materiji koju sam predstavljao zbog prelivanja i pretapanja boja. Sam način slikanja je podrazumevao postepenu izradu svakog sloja slike, a sam pristup slikanju je bio sitnim potezima četke, te mi je rad na svakoj slici imao gotovo meditativna dejstva - otkrio je Stevanović.

Promo/Preventer
 

U jedinstvenom vrtu sočnih boja i organskih predela nalaze se i pažljivo odabrane skulpture životinja Radeta Mutapovića iz Preverove poezije. One su istovremeno bezazlene i divlje, snažne simbolike ukazuju na arhetipove večno suprotstavljenih strana - ljubavi i mržnje, dobra i zla, iskušenja i zabranjenog voća.

Promo/Preventer
 

- Ovo je nastavak serije koju sam ranije radio. Ono što je novo u ovoj seriji skulptura su zmije, koje do sada nisam radio, dok se skulpture riba nastavljaju na neke prethodne serije radova - kaže Mutapović.

Izložbu “Zovite me nežnost” publika može pogledati do 7. aprila 2024. godine u Kulturnom centru Srbije – 123 Rue Saint Martin, Pariz.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike