Preminula prva dama modernog džeza: Čuvena Karla Blej izgubila bitku sa rakom mozga

19.10.2023

07:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Tokom višedecenijske karijere ostavila je dubok trag svojim delima

Preminula prva dama modernog džeza: Čuvena Karla Blej izgubila bitku sa rakom mozga
Copyright Profimedia

Džez kompozitorka i pijanistkinja Karla Blej, koja se proslavila avangardnim radom na polju džez muzike, umrla je od raka mozga u 87. godini, saopštio je njen dugogodišnji partner i muzički saradnik Stiv Svolou.

Tokom višedecenijske karijere ostavila je dubok trag svojim delima, od prijemčivih klavirskih kompozicija, kakva je „Lawns“, i danas hit na striming servisima, do čuvenog trostrukog albuma iz 1973. godine, svojevrsne džez-rok opere „Escalator Over the Hill“.

Profimedia
 

Želja da promeni sistem

Rođena je u Ouklendu, u Kaliforniji 1936. godine. Klavir je naučila da svira kad joj je bilo svega tri godine. Školu napušta sa 14 godina i počinje, iako maloletna, da radi kao pijanistkinja u džez klubovima. Pre nego što će postati punoletna seli se u Njujork i počinje da radi kao prodavačica cigareta u džez klubu “Birdland”.

- Želela sam da promenim ceo ustaljeni sistem koji je postojao, ne samo u džezu, već u svetu muzike - govorila je umetnica.

Bila je ključna figura u Udruženju džez kompozitora, koje se borilo za bolje radne uslove za muzičare. Bitlsi su je inspirisali da istraži fuziju popa i roka sa džezom. Potpisala je muziku za debi album Nika Mejsona iz Pink flojda i sarađivala s Robertom Vajatom. 

Profimedia
 

Prva dama modernog džeza

Nakon smrti Čarlija Hejdena, 2014. godine, predvodila je Liberation Music orkestar, a istovremeno je radila sa Big bendom koji je nosio njeno ime. Od kraja sedamdesetih objavila je niz solo izdanja za nemački ECM, a poslednje, uz saradnju s Svolouom i Endijem Šepardom, „Life Goes On“ 2020. godine. Nazivali su je prvom damom modernog džeza.

Dijagnostikovan joj je rak mozga 2018. godine. Nakon operacije više nije imala savršen sluh. Nastupala je svojevremeno u Beogradu, u Sava centru.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike