Nova priča o Fridi Kalo: Boje života

19.05.2021

19:03 >> 19:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Knjiga o ovoj izuzetno talentovanoj ženi buntovnog duha i nekonvencionalnog stila, izjava je ljubavi životu, umetnosti, slobodi i hrabrosti da se ona svaki da

Nova priča o Fridi Kalo: Boje života
Frida Kalo/Profimedia

Frida Kalo i boje života“ je romansirana biografija fascinantne žene, meksičke slikarke i kultne ličnosti 20. veka. Autorka Karolin Bernard napisala je roman koji čitaocima lako prenosi atmosferu Meksika prve polovine 20. veka, a činjenice o životu slavne slikarke i prilikama u kojima je živela detaljno su istražene.

Godina je 1925. U Meksiko Sitiju ključaju političke borbe i kreativne strasti. Komunističke ideje izvele su hiljade ljudi na ulice: staljiniste, trockiste, internacionaliste, koji protestuju protiv države i jedni protiv drugih. Najistaknutiji umetnici tiskaju se po kafeima žučno raspravljajući o novim stremljenjima u savremenom svetu. Iznad svih uzdiže se kolosalni Dijego Rivera, slikar koji je svojim muralima ovekovečio Meksičku revoluciju.

Profimedia

U prepunom autobusu na ulicama milionske prestonice sedamnaestogodišnja Frida doživljava tešku saobraćajnu nesreću zbog koje će tri godine biti prikovana za krevet. Uprkos strašnoj fizičkoj patnji ona ne prestaje da slika na tronošcu posebno napravljenom za nju. Tada još i ne sanja da će postati velika Frida Kalo – slavna meksička umetnica poznata po svojim živopisnim portretima, žena kojom se Dijego Rivera dvaput ženio, jedina koja je uspela da ukroti njegovu vatrenu prirodu.

Priča o ovoj izuzetno talentovanoj ženi buntovnog duha i nekonvencionalnog stila, „Frida Kalo i boje života“ izjava je ljubavi životu, umetnosti, slobodi i hrabrosti da se ona svaki dan iznova osvaja.

Promo/Laguna

Karolin Bernard je pseudonim Tanje Šli. Ova teoretičarka književnosti već dvadeset godina radi kao slobodna književnica. Voli da piše romane o snažnim ženama. Pored „Bečke muze“ i „Randevua u Kafe de Floru“, u novije vreme objavila je i roman o meksičkoj slikarki, koji je sada pred čitaocima Lagune, a koji je mesecima bio na listama bestselera i preveden je na brojne strane jezike.

Pročitajte još

Knjigu „Frida Kalo i boje života“ možete pronaći od četvrtka 20. maja u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi