Pavle Aksentijević predstavlja "Karijatide sna": Poklon za svakoga ko sa dušom sanja

10.05.2024

10:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Na slikama su "devojke sa Peloponeza, zarobljene i odvedene u ropstvo i koje su u antičkoj arhitekturi predstavljene kao stubovi"

Pavle Aksentijević predstavlja "Karijatide sna": Poklon za svakoga ko sa dušom sanja
Copyright Tanjug/Marko Đoković

Retrospektivna izložba slika „Karijatide sna” umetnika Dragoslava Pavla Aksentijevića otvorena je sinoć vaskršnjim koncertom u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Koncert "Na krsnom putu" održan je uz "bruj" (ison) manjeg vokalnog muškog sastava od pet članova, a posetioci su čuli napeve koje je autor beležio putujući po Grčkoj, Svetoj Gori i Kipru.

Tanjug/Marko Đoković
 

Aksentijević je sa sinovima, Rastkom i Damjanom, kao i sa ostalim članovima muzičke grupe "Zapis" Spasojem Tufegdžićem i Bojanom Ivkovićem, svirao na autentičnim narodnim instrumentima.

Nakon koncerta otvorena je izložba koja predstavlja retrospektivu njegovog slikarskog opusa.

Trenuci duhovnog blistanja

- Ovakva dela ostvaruju se samo u trenucima velikog nadahnuća. To su trenuci duhovnog blistanja i ozarenja i poklon za svakoga ko sa dušom sanja, a ko sanja, taj svet je uvek otvoren - rekao je Aksentijević o izložbi.

Tanjug/Marko Đoković
 

Dodao je da traganje za uzvišenim neprestano traje i da je samo jedan podsticaj pravi, onaj koji "proističe iz potrebe da se dosegne nedokučivo i tajna najdubljeg smisla".

Na izložbi je predstavljen ciklus od 23 slike, tehnike akrilika na platnu, nastale između 2015. i 2024. godine, na kojima su predstavljene "devojke sa Peloponeza, zarobljene i odvedene u ropstvo i koje su u antičkoj arhitekturi predstavljene kao stubovi".

Izložba će biti otvorena do 31. maja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike