Fotografije na kojima nema ničega što očekujemo da vidimo: "Grad, bilo koji" Lazara Lekovića (FOTO)

08.05.2024

15:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Izložba će trajati do 21. maja

Fotografije na kojima nema ničega što očekujemo da vidimo: "Grad, bilo koji" Lazara Lekovića (FOTO)
Copyright Promo/Lazar Leković/Galerija '73

Izložba fotografija „Grad, bilo koji“ autora Lazara Lekovića, biće svečano otvorena u četvrtak 9. maja, u 19 sati, u Galeriji `73.

Promo/Lazar Leković/Galerija '73
 

Bez identiteta grada

„Fotografije Lazara Lekovića su nastajale u različitim gradovima, ali na njima nema ničega što očekujemo da vidimo, odnosno što možemo da dovedemo u vezu sa identitetom grada. Semiotiku grada Lazar Leković posmatra kroz fasade i arhitekturu različitih privatnih i javnih zgrada. I tu takođe nema dobro poznate dinamike i kontrasta koji prave staklo i ostali materijali savremene arhitekture. I takvih fotografija danas ima mnogo.

Promo/Lazar Leković/Galerija '73
 

Zgrade i fasade na fotografijama Lazara Lekovića su različite - od zapuštenih i oronulih, pred obnovu i prekrivenih zaštitnim platnima, do onih koje nestaju ili su potpuno srušene. Neke su fotografisane u kontrastu sa različitim tipovima živog ili neživog, sasušenog biljnog sveta koji deluje poput ornamenta. Kod drugih je akcenat na prozorima i njihovim rasporedima, odnosu koji imaju sa fasadom ili drugim prozorima. Sve fotografije su veoma jasne, jednostavne u kompoziciji i koloritu. Većina njih je minimalistička i gotovo kontemplativna“. (Izvod iz teksta za katalog - Jelena Matić, istoričarka umetnosti).

Promo/Lazar Leković/Galerija '73
 

Lazar Leković (1968) aktivno se bavi fotografijom i izlaže od 2005.godine. Do sada je izlagao na preko devedeset izložbi, a njegove fotografije su nagrađivane više od dvadest puta na domaćim i međunarodnim fotografskim konkursima.

Fotografije su mu objavljivanje u domaćim i stranim časopisima, kao što su Washingotn post, Refoto, Politika i dr. Bavi se pretežno analognom „fine art” fotografijom i eksperimentalnim „hibridnim“ postupcima. Član je ULUPUDS-a i Foto-saveza Srbije. Do sada izlagao na šest samostalnih i brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Izložba će trajati do 21. maja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike