Orden za Ridlija Skota: Veliki viteški krst za slavnog reditelja (FOTO)

09.05.2024

14:30

0

Princ Vilijam je uručio priznanje

Orden za Ridlija Skota: Veliki viteški krst za slavnog reditelja (FOTO)
Ridli Skot sa priznanjem - Copyright Profimedia

Princ od Velsa uručio je orden Veliki viteški krst reditelju ser Ridliju Skotu za doprinos britanskoj filmskoj industriji na međunarodnom planu.

Profimedia
 

Osamdesetšestogodišnji reditelj filmova "Gladijator", "Istrebljivač"  i "Osmi putnik" , ser Ridli Skot, prisustvovao je ceremoniji u zamku Vindzor koju je priredio princ od Velsa.

Inače, kraljica Elizabeta Druga dodelila mu je titulu sera 2002. godine.

Slavu stekao filmom "Osmi putnik"

Slavu je stekao svojim drugim filmom – "Osmi putnik", iz 1979. godine. Tri godine kasnije režirao je "Istrebljivača", ostvarenje koje on sam naziva svojim najkompletnijim i najličnijim filmom.

Ridli Skot je na Venecijanskom festivalu dobio priznanje „Slava filmskom stvaraocu
Osmi putnik sa Sigurni Viver u ulozi Elen Ripli, Bafta je ocenila kao „jedan od najuticajnijih naučnofantastičnih filmova svih vremena“.

Autentični prikaz istorijskih epoha

Skotovi filmovi se ističu po vernom prikazivanju najrazličitijih mesta i epoha, od drevnog Rima u "Gladijatoru" (2000), srednjovekovnog Jerusalima u "Nebeskom kraljevstvu" (2005) i Engleske u "Robinu Hudu" (2010), antičkog Memfisa u "Egzodusu" (2014), ratom razorenog Mogadiša u "Padu crnog jastreba" (2001) do futurističkog okruženja u ostvarenjima "Istrebljivač", "Osmi putnik", "Prometej" (2012), "Marsovac: Spasilačka misija" (2015) i "Osmi putnik: Kovenant" (2017).

Profimedia
 

U filmovima kao što su "Osmi putnik", "Telma i Luiz" (1991), "Redov Džejn" (1997), "Marsovac: Spasilačka misija", "Kuća Gučijevih" (2021) i "Napoleon" (2023) posebno se ističu ženski likovi.

Dobitnik brojnih priznanja

Ridli Skot je rođen u Saut Šildsu, a studirao je na Vest Hartlpul koledžu umetnosti.
Karijeru je započeo kao scenograf u Bi-Bi-Siju, ali je ubrzo unapređen u reditelja i radio je na klasičnim televizijskim emisijama, uključujući popularnu policijsku seriju Zed kars.

Profimedia
 

Godine 1977. snimio je svoj prvi dugometražni igrani film, "Dvoboj do istrebljenja", koji mi ke doneo nagradu žirija za najbolji debitantski rad na Filmskom festivalu u Kanu.

Tokom karijere Ridli Skot je dobijao brojna priznanja, među kojima i nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umetnosti (Bafta) za izuzetan doprinos kinematografiji i za životno delo, kao i Bafta stipendiju 2018. godine. Četiri puta je bio nominovan za Oskara, a osvojio je Zlatni globus i dve nagrade Emi za najbolji televizijski film (Nastupajuća oluja) i najbolji dokumentarac (Getisburg).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike