Lenard Koen je svoju čuvenu pesmu pisao 10 godina i imala je 180 verzija: Jedan čovek ju je mrzeo (VIDEO)

03.01.2024

14:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Da nije bilo čuvenog filma pala bi u zaborav

Lenard Koen je svoju čuvenu pesmu pisao 10 godina i imala je 180 verzija: Jedan čovek ju je mrzeo (VIDEO)
Leonard Koen - Copyright Profimedia

Lenard Koen je o određenim pesmama razmišljao danima, nedeljama i mesecima. Iako je verovao da će ta dela postati klasici, morao je da prebrodi otpor diskografske kuće. Jedna od takvih pesama je verovatno njegov najveći hit “Hallelujah”.

Profimedia
 

Složenost ove pesme i poetska priroda teksta nisu se dogodile preko noći. Koen je svojevremeno otkrio da konačna verzija nije nastala dok nije napisano 180 različitih varijanti. To je bio kreativni put koji je trajao duže od decenije, a čak i kada je završen, pesma je odbačena od strane njegove diskografske kuće.

Odbijen ceo projekat

Objavljena je na albumu “Various Positions” 1984. godine. Kada je Koen ovaj album predstavio svojoj diskografskoj kući, na kojem bi “Hallelujah” bila jedna od glavnih pesama, prvi čovek kuće Valter Jetnikof, odbio je ceo projekat.

Aranžer i producent, Džon Lisauer, prisetio se iznenađenja kada je pesma odbijena:

- Lenard me je pitao da li želim da snimim album jer ima neke nove pesme, uključujući jednu nazvanu ‘Hallelujah’ - rekao je i dodao da nikada nije tražio objašnjenje tekstova jer smatra da bi to bilo uvredljivo.

Profimedia
 

- Jednostavno sam želeo da budem publika. Stvarno sam mislio da će se svideti izdavaču. Pogrešio sam. Jetnikof ju je mrzeo - izjavio je producent.

Pad u zaborav

Po objavljivanju albuma pesma nije zabeležila veći uspeh, a nešto uspešnija je bila verzija koju je 1991. godine otpevao Džon Kejl. I kada se činilo da bi konačno mogla da padne u zaborav, postala je hit pošto je Kejlova verzija 2001. godine uvrštena u saundtrek animiranog filma “Šrek”.

Profimedia
 

Stavovi o pesmi i dalje variraju, ali ona ostaje temelj koji potvrđuje Koena kao jedinstvenu ikonu popularne muzike. Inače, ova pesma je jedna od onih sa najviše obrada, a smatra se da ih ima čak nekoliko stotina, navodi Headliner. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike